Recept

Pralin – after eight

Detta är i mitt tycker den bästa mintpralin som jag har gjort. Den påminner mycket om en känd chokladbit och får därför heta pralin- after eight.

Till skalet

200 g mörk choklad

Fyllning mint

1,5 dl florsocker

1/4 dl vatten

4 droppar pepparmint

Fyllning choklad

100 g mörk choklad

100 g grädde

20 g smör

Bra att tänka på innan du börjar: Temperera chokladen, verkar det krångligt, gör iallafall ett försök. Det blir så mycket vackrare. Använder du en pralinform i hårdplast krävs temperering för att pralinerna ska lossna från formen. Lyckas du med tempereringen  får du en blank och fin pralin som inte smälter lika lätt.

Jag använder en pralinform i hårdplast till mina praliner.

……..

Så här gör du:

Du börjar att måla formen med chokladfärg. Du kan måla med pensel, med fingret, stänka eller hälla i färgen. Låt stelna. Det går bra att hoppa över målningen om du vill ha praliner utan mönster. Läs instruktionen till den chokladfärg du använder.

Smält chokladen genom att temperera den. Temperera Choklad

Häll choklad i formen så att alla hål blir fylla med choklad, använd gärna en sprits. Vänd formen upp och ner, skaka ur all överflödig choklad. Skrapa av formen med en palett eller degskrapa. Låt formen ligga 10 minuter upp och ner med ett par distanser under och skrapa bort överflödig choklad. Nu ska chokladen som är kvar i formen stelna under några timmar. Du ser att de är klara om de släpper lätt från formen.

Du börjar med att göra mintfyllningen. Gå på en bra konsistensen framför receptet. Denna fyllningen ska du sedan spritsa först i praliner. Sedan låter du den vila någon timme så blir det lättare att spritsa i nästa fyllning utan att de blandas.

Nu är det dag för nästa fyllning. Hacka chokladen och lägg i en skål koka upp grädden. Häll grädden över chokladen, tillsätt och smörmixerstav en ordentlig stund.

Låt fyllningen svalna till under 30 grader innan du fyller skalen. Använd med fördel en spritspåse och spritsa i fyllningen i chokladskalen i formen, lämna en millimeter upp till kanten.

Temperera resten av den mörka chokladen. Häll över formen och skrapa bort överflödig choklad. Låt chokladen stelna några timmar.

Vänd formen upp och ner och slå till den lätt i köksbänken. Om tempereringen nu lyckades har chokladen krympt något och lossnar lätt från formen. Sitter pralinerna fast så ställ in dem i frysen en stund och försök igen.

Förvara pralinerna lite svalare än rumstemperatur.

Du kanske också gillar…