Semla i pralinform lika söt som god. Och den smakar semla!

Bra att tänka på innan du börjar: Temperera chokladen, verkar det krångligt så gör iallafall ett försök. Det blir så mycket vackrare. Misslyckas du är det inte värre än att du slösat lite tid, smaken är ändå densamma. Använder du en pralinform i hårdplast krävs tempereringen för att pralinerna ska lossna från formen. Lyckas du med tempereringen så får du en blank och fin pralin som inte smälter lika lätt. Temperera Choklad

Ett tips är att ha plasthandskar så slipper du fula fingeravtryck på dina praliner.

Till dessa praliner behöver du en pralinform med rundade praliner och plats för 24 st.

Recept

12 praliner

150 g choklad (Jag har här använt GOLD från Callebaut)

lite florsocker
Fyllning: Mandelmassa

65 g mandelmjöl

0,5 dl florsocker

1/2 äggvita

1 st bittermandel

2 msk grädde
Fyllning 2 Vispad pannacotta

0,5 dl grädde

1/2 tsk gelantinpulver

0,5 krm stött kardemumma

0,5 msk socker

Så här gör du:
Fyllning 1

Riv bittermandel fint på ett rivjärn.

Rör i hop alla ingredienser till en smidig massa, justera med mandelmjöl om den är för lös och äggvita om det blir för smulig.
Fyllning 2

Lägg gelatinpulvret i vatten.

Värm upp grädden men låt inte den koka.

Stöt kardemumman mycket fint så att den inte fastnar i tyllen när du ska spritsa.

Tillsätt socker, kardemumma och gelantin och rör tills allt är upplöst i grädden.

Ställ svalt och låt stelna i några timmar.

Vispa sedan upp pannacottan.
Pralinen

Smält chokladen genom att temperera den. Den chokladen som jag har använt tempereras som vit choklad.

Häll choklad i formen så att hälften av alla hål blir fylla med choklad. Vänd formen upp och ner, skaka ur all överflödig choklad. Skrapa av formen med en palett, spackel eller degskrapa. Spara chokladen som du får över.

Nu ska chokladen stela i kylen.

När chokladen har stelnat spritsar du en liten klick choklad i de andra hålen i formen och det är du du gör locken till semlorna. Ställ tillbaka i kylen för att stelna.

Tillsätt grädden i mandelmassan och spritsa fyllningen i chokladskalen i formen, lämna en millimeter upp till kanten.

Låt stelna till i kylen.

Använd resten av chokladen. Häll över och skrapa igen över formen.

Ta ur pralinerna ur formen och lägg på en tallrik. Spritsa den vispade pannacottan ovan på pralinerna och sätt dit ett lock. Pudra med florsocker.

Förvara i kylskåp.

Här på bloggen hittar du flera goda recept på olika fyllningar till praliner!

Praliner – Godaste kolan

Praliner – Hasselnötsnougat

Praliner – geléhallon