Småkakor

Pepparkakor

Pepparkakor! Alla barn ÄLSKAR att äta och baka dessa. Året runt! Vi vuxna gillar att äta dem på julen men att baka dem är det många som helst slipper undan. Fast hittar man ett barn som vill baka pepparkakor är det en helt fantastisk sysselsättning att göra tillsammans. Hos oss finns det tre regler vid pepparkaksbak.

  1. Tvätta händerna.
  2. Smaka på degen ofta.
  3. Va en pepparkaksvakt.

Bra att veta innan du börjar: Degen behöver stå i kylskåp ett dygn för att stelna. Sedan tar du fram degen en timme eller två innan det är dags för bak.

ca 70 st

6 dl mjöl

3/4 vatten

2 dl socker

1/2 dl sirap

150 g smör

1 tsk bikarbonat

1 msk mald nejlika

1 msk kanel

1 msk ingefära

1 msk pomeransskal

Koka upp vatten, socker.

Tillsätt sirap, smör nejlika, kanel, pomeransskal och ingefära.

Blanda i hop mjölet med bikarbonatet och häll därefter i sockerkoket.

Låt stå tills nästa dag i kylen under plast.

Sätt ugnen på 200 grader.

Mjöla bakbordet och kavlen väl och kavla ut en del i taget av degen tunt. Ta mer mjöl om den fastnar.

Ta ut kakor med ett mått och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Blir degen för torr och smulig så tillsätt lite vatten. Är degen för kall, kör den några sekunder i mikron.

Grädda ca 5 min.

Denna sång ska såklart sjungas under tiden.

När som pepparkakebagarn

bakar pepparkakor tar han

ner från skåpet största grytan

och ett kilo margarin.
Det ska smältas, inte brynas
så när bubblor börjar synas
ska man blanda margarinet
med ett kilo ljust farin.Uti grytan margarinet
rörs tillsammans med farinet
åtta äggulor och sedan drygt
ett kilo vetemjöl
Sist en tesked peppar strör man
ner i grytan och sen rör man,
sedan hälles hela degen
på ett bakbord utan söl……

Du kanske också gillar…