Bröd

Hönökaka

Frukostmacka, pizzabotten eller smörgåstårta. Hönökakan bjuder oss på många möjligheter. Här får du ett bra recept som grund, sedan är det bara att välja vad du vill göra för något smaskigt.

Bra att veta innan du börjar: Genom att inte smälta smöret, utan låta det vara fast och arbetas in i degen får du lättare en bättre jäsning och ett luftigare bröd. Se recept för vetedeg. Jag bakar helt med torrjäst men det går även bra att använda färsk jäst, då blandar du ut jästen i degvätskan istället för i mjölet.

4st runda kakor

25 g torrjäst

50 g smör

3 dl mjölk

4 dl mjöl

2 dl grahamsmjöl

2 dl rågsikt

1/2 dl sirap

2 tsk salt

1 tsk brödkryddor (eller anis och fänkål)

Sätt ugnen på 275 grader.

Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt) och häll i en bunke tillsammans med sirapen, salt och kryddor.

Tillsätt smöret i tärningar och blanda i mjölet tillsammans med jästen. Knåda till en smidig deg, den ska vara mjuk men inte kladdig. När den släpper från kanten börjar den bli klar.

Låt degen blandas i maskin till smöret är inarbetat i degen.

Jäs degen till dubbel storlek, det tar ca 30 min.

Ta upp degen på bakbordet och forma till fyra lika stora delar. Om du vill vara noggrann så väger du delarna.

Baka ut till fyra runda bröd. De ska vara i en storleken så att det får plats två stycken på en plåt.

Nagga bröden med en gaffel och låt jäsa 30 minuter till på plåten under duk.

In i ugnen några minuter, titta på dem hela tiden för det går väldigt fort!

Jag tycker bäst om dem nybakade med smör och ost. Hur vill du ha dem?

Du kanske också gillar…