Till min födelsedag bakade jag denna tårta. En av mina allra mest lyckade tårtor. Men vad hände? Vi blev sjuka, inställt kalas! Desto mer tårta till oss…..

Bra att veta innan du börjar: Googla på” Mirror Glaze” och kolla på YouTube innan du gör glazen. Där hittar du massor av inspiration! Själva tårtan, utan glaze ska göras minst dagen före så den få stå i frysen under natten och bli riktigt kall.  Det är också viktigt att du får en så jämn yta som möjligt. Använd därför en silikonform för bästa resultat.

Tårtbotten Browinebotten

2 ägg

2 1/2 dl socker

1 1/2 dl vetemjöl

1 krm vaniljpulver

4 msk kakao

100 g smör

 

Sätt ugnen på 150 grader.

Klä en form med bakplåtspapper, använd gärna en springform.

Vispa ägg och socker lätt.

Blanda mjöl, vaniljpulver och kakao väl och sikta ner i smeten.

Smält smöret i en kastrull och rör ner i smeten.

Häll i formen

In i ugnen och grädda ca 35 min.

Låt svalna

 

Passionfrukt- och mangomousse

Två passionsfrukter

200 g tärnad mango

5 gelantinblad

4 dl naturell yoghurt

2 dl vispgrädde

1 1/2 dl florsocker

 

Lägg gelatinbladen i vatten.

Passera passionsfrukten genom en sil. Jag vågade inte chansa på att ha kvar kärnorna fast att jag tycker egentligen att de är goda. Testar du att behålla dem så kommentera gärna här om det blev bra.

Mixa mangon.

Blanda frukterna, florsocker och yoghurt i en bunke och ta sedan ur ca 1/2- 1 dl som du värmer ljummen i en liten kastrull.

Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner i den varma smeten i kastrullen.  Rör tills gelatinet är helt upplöst och häll du tillbaka allt i bunken igen.

Vispa grädden löst, den ska vara lite lösare än grädde brukar vara på tårtor. Visar du den för hård blir moussen lätt grynig. Vänd ner i smeten.

Häll sedan smeten i  silikonformen så att den täcker lite mindre än hälften och ställ sedan i i frysen.

 

Vit choklad- och salt karamellmousse

200 g choklad. Jag använder en vit choklad med karamellsmak som heter GOLD, den finns på marron.se. Du kan annars använda vanlig vit choklad och sedan smaksätta moussen med några matskedar kolasås.

3 st gelatinblad

5 dl vispgrädde

lite salt

 

Lägg gelatinbladen i vatten.

Hacka chokladen och lägg i en bunke.

Värm 1/2 dl grädde i en liten kastrull så den blir ljummen. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner i den varma smeten i kastrullen. Rör tills gelatinet är helt upplöst och häll över den hackade chokladen.

Vispa grädden löst och vänd i chokladsmeten i grädden.

Släng i två nypor salt.

Ta ut formen ur frysen. Fyll resten på med denna moussen. (Låt det vara kvar ca en centimeter till kanten så att du får plats med browniebotten.)

När browniebotten svalnat skär du den så att den passar i silikonformen. Det ska vara en centimeter kvar till kanten. Tryck ner kakan ordentligt i chokladmoussen så att den ligger i linje med den. Du kan tänka så att när du vänder tårtan om när den stelnat så ska botten inte synas.

Mirror Glaze

200 g vit choklad

2,5 dl socker

1 dl vatten

1 dl glykossirap

1 dl kondenserad mjölk

5 tsk gelatinpulver

Färg för livsmedel

Lägg gelatinet i 1/2 dl vatten.

Hacka chokladen och lägg i en skål som tål värme.

Ta fram en kastrull och lägg i socker, glykossirap och 1 dl vatten. Koka upp till 104 grader och dra sedan av från plattan och rör i gelatinet i kastrullen tills den är upplöst.

Blanda i den kondenserade mjölken.

Mixa blandningen med en stavmixer och sila sedan allt för att få bort luftbubblor.

Färga blandningen och rör försiktigt så att det inte kommer in luft, ev. sila en gång till.

Nu är det dags att hälla glazen över tårtan. Tårtan ska komma direkt ur frysen och glazen ska vara ca 37 grader. Det är viktigt med temperaturen på både glazen och tårtan.

Placera tårtan på ett glas med en bricka under och häll glazen över hela tårtan.

Låt glazen stelna ca 5 minuter och skär bort det som droppat från tårtan med en vass kniv.

 

Chokladdekoration

Häll upp kallt vatten i en kanna.

Smält ca 100 g mörk choklad. Lägg chokladen i en spritspåse och spritsa ner chokladen i vattnet. Ta upp den försiktigt och låt den torka på ett papper.

Dekorera med chokladen och en halv passionsfrukt.

 

Om du får mousse över så frys in denna i portionsskålar i glas så har du en god dessert till ett annan tillfälle. Toppa med lite bär!