Bakelser, Surdegsbröd, Vetebröd

Surdegssemla

Jag ÄLSKAR semlor och jag ÄLSKAR att baka med surdeg. Vad gör man då? Jo, en surdegsselma såklart!

Bra att tänka på innan du börjar: Se till att du har en ny och pigg surdeg. Börja med att mata den och ställ den i ugnen med bara lampan på. När den dubblat i storlek och är bubblig och fin häller du ut allt utom det som är kvar på insidan av burkens kanter. Fyll på en deciliter vatten och en deciliter vetemjöl.. Använder du en gammal surdeg som stått ett tag så får bullarna lätt en sur smak.

Recept:
Fördeg

75 g surdeg

75 g vetemjöl special

75 g vatten
Bulldeg

225 g fördeg

250 g mjölk

400 g vetemjöl special

100 g smör

2 dl socker

1/2 msk salt

2 ägg

1 tsk stött kardemumma
Fyllning

3 dl ekologisk vispgrädde

Mandelmassa, helst hemmagjord. Här är ett bra recept på Mandelmassa

Florsocker

Gör så här:
Fördeg

Blanda ingredienserna i en bunke och låt stå i rumstemperatur tills blandningen är bubblig och vuxit i storlek. (ca 6 timmar men den kan stå längre än så).
Bröddeg

Blanda fördegen tillsammans med mjölk, 1 äggula, kardemumma och 2/3 av vetemjölet i en hushållsassistent. (Det spelar in vilken kvalité du har på mjölet, hur gammalt det är och hur det har förvarats. Det går därför inte att säga exakt hur mycket mjöl du ska ha i degen och även här kan du därför inte lita blint på vad som står i receptet. Här behöver du känna dig fram)

Fortsätt genom att hälla i mjölet tills du får en lös men spänstig deg.

Knåda i maskinen ca 5 min på låg hastighet.

Under tiden vispar du äggvitan till ett hårt skum. Tillsätt sockret, lite i taget och vispa ytterligare i ett par minuter. Lägg i det tärnade smöret, lite i sänder under fortsatt vispning. Nu har du en marängsmörkräm som du tillsätter i degen.

Knåda ytterligare några minuter tills dess att degen gått ihop.

Låt jäsa till dubbel storlek. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i ca i 4-5 timmar i rumstemperatur eller på ett svalt ställe under natten.

Stjälp upp degen å ett bakbord och forma bullarna. Låt jäsa till dubbel storlek (1-2 timmar. ) Har de svårt att jäsa upp så ställ dem i ugnen med bara lampan på och tillsammans med en skål med kokande vatten.

Sätt ugnen på 250 grader.

Grädda tills bullarna börjar få en antydan till färg. Ta ut dem och pensla med ett uppvispat ägg. In i ugnen igen ett par minuter tills de blivit lite gyllenbruna. Tänk på att inte låta dem vara inne för länge, då blir de torra.

Låt dem svalna under dubbla handdukar och skär där efter bort locket på bullen.

Gröp ur lite av innehållet i bullen och blanda med mandelmassa och lite av den vispade grädden. Därefter fyller du hålet med röran.

Klicka på grädde, på med locket och pudra lite florsocker över semlan.

Koka ett riktigt gott Kokkaffe till semlorna!

Du kanske också gillar…

1 kommentar

  1. […] Surdegssemla […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *