Bakelser, Surdegsbröd, Vetebröd

Surdegssemla -uppdatetat recept

Jag ÄLSKAR semlor och jag ÄLSKAR att baka med surdeg. Vad gör man då? Jo, en surdegsselma såklart!

Bra att tänka på innan du börjar: Se till att du har en ny och pigg surdeg. Börja med att mata den och ställ den i ugnen med bara lampan på. När den dubblat i storlek och är bubblig och fin häller du ut allt utom det som är kvar på insidan av burkens kanter. Fyll på en deciliter vatten och en deciliter vetemjöl.. Använder du en gammal surdeg som stått ett tag så får bullarna lätt en sur smak.

Recept:

100 g surdeg

250 g mjölk

400 g vetemjöl special

100 g smör

2 dl socker

1/2 msk salt

2 ägg

1 tsk stött kardemumma
Fyllning

3 dl ekologisk vispgrädde

Mandelmassa, helst hemmagjord. Här är ett bra recept på Mandelmassa

Florsocker

Gör så här:

Blanda ingredienserna i en hushållsassistent. Tillsätt mjölet, lite i taget. (Det spelar in vilken kvalité du har på mjölet, hur gammalt det är och hur det har förvarats. Det går därför inte att säga exakt hur mycket mjöl du ska ha i degen och även här kan du därför inte lita blint på vad som står i receptet.) Här behöver du känna dig fram

Knåda i maskinen ca 20 min på låg/medium hastighet.

Låt jäsa till dubbel storlek. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i ca i 4-6 timmar i rumstemperatur.

Stjälp upp degen å ett bakbord och forma bullarna. Låt jäsa 1-2 timmar till. Har de svårt att jäsa upp så ställ dem i ugnen med bara lampan på.

Sätt ugnen på 250 grader.

Grädda bullarna tills de fått fin färg.

Låt dem svalna under dubbla handdukar och skär där efter bort locket på bullen.

Gröp ur lite av innehållet i bullen och blanda med mandelmassa och lite av den vispade grädden. Därefter fyller du hålet med röran.

Klicka på grädde, på med locket och pudra lite florsocker över semlan.

Koka ett riktigt gott Kokkaffe till semlorna!

Du kanske också gillar…