Kondisbitar

Chokladbiskvier

Dessa chokladbiskvier gjorde mamma ofta till kalas när jag var liten. Hon frös in dem ibland och jag kom ihåg hur smaskiga de såg ut när de låg där i kakburken i frysen och jag längtade till kalaset.

Bra att veta innan: Som du läste ovan så går det utmärkt att frysa biskvier. Gör det då innan du doppar dem i choklad. Sedan kan du doppa med när det är dag att ta fram dem ur frysen. Då slipper du att chokladen får vattendroppar på sig, det ser inte så kul ut på kalasbordet. 

I receptet beskriver jag hur du monterar biskvin på ett traditionellt sätt men biskvierna på bilden har jag gjort på ett annorlunda sätt. Här har jag penslat silikonformar med smält choklad och sedan fyllt med chokladsmörkrämen. Därefter har jag tryckt på en mandelbotten. Sedan har jag låtit biskvin stelna i kylskåp och tagit loss dem från formarna. 

Recept

Mandelbotten

6 dl florsocker

4 äggvitor

6 dl mald mandel

Chokladsmörkräm

100 g rumsvarmt smör

1 äggula

4 tsk kakao

1 dl florsocker

 

Chokladdoppning

300 g god mörk choklad

 

Gör såhär: 

Sätt ugnen på 175 g

Börja med bottnarna och rör florsocker och äggvitorna pösigt.

Tillsätt den malda mandeln och låt smeten vila 10 min.

Klicka ut smeten på en plåt, så stora som du vill ha biskvierna. Är du noggrann här så ritar du först ut cirklar på ett bakplåtspapper och spritsar ut smeten istället. Vill du ha höga biskvier gör du dem lite mindre, då är det lättare att göra ”toppar” av smörkrämen.’

Grädda ca 10-15 min eller tills de fått fin färg och låt dem svalna.

Gör chokladkrämen genom att vispa upp smör och florsocker. När smörkrämen blivit fluffig siktar du ner kakaon och tillsätter äggulan.

Smält chokladen. (temperera den om du vill) Temperera

Doppa biskvin i chokladen så att smörkrämen täcks men inte mandelbotten. Låt stelna i kylskåpet.

Om du tycker bättre om smörkräm i biskvier så utesluter du kakaon och tillsätter ett kryddmått vaniljpulver!

Du kanske också gillar…