Ska jag bara göra ett slags godis i resten av mitt liv så blir det denna underbara kola! Så god! Fet, söt och inte det minsta nyttig. Men ska godis vara det? Näääää……..

Bra att tänka på innan du börjar: Vilken konsistens vill du ha på din kola? I receptet finns de temperaturer du behöver känna till. Se till att inga barn är med vid kokande kola, det blir jättehett! Jag tycker 122 grader är bäst till denna kolan.

Recept

1 dl socker

1 dl ljus sirap

150 gram smör

1 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

Så här gör du:

Blanda alla ingredienser i en kastrull.

Använd en termometer och koka:

  • Mjuk 122-125 grader
  • Hård 140-145 grader

Kulprovet: Om du inte har någon termometer kan du ta lite av den kokande smeten och hälla i ett glas kallt vatten. Då får du den konsistens som knäcken får när den stelnat.

När kolan stelnat, skär den i småbitar.

Klä in i bakplåtspapper och knyt fina band runt dem så har du söta små kolor att ställa fram på bordet eller ge bort i present!