Godis

Kola med Rice Crisp

 

Detta är det godaste recept på kola som jag vet och det var en av mina bästa kompisar när jag var lite som lärde mig receptet. Här har jag ”piffat” till kolan med lite rice crisp som fanns hemma i skafferiet och blivit över från tårtbak.

Bra att tänka på innan du börjar: Vilken konsistens vill du ha på din kola? I receptet finns de temperaturer du behöver känna till. Se till att inga barn är med vid kokande kola, det blir jättehett! Jag tycker 122 grader är bäst till denna kolan.

Recept

1 dl socker

1 dl ljus sirap

150 gram smör

1 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

2 dl rice crisp

Så här gör du:

Blanda alla ingredienser förutom rice crisp.

Använd en termometer och koka:

  • Mjuk 122-125 grader
  • Hård 140-145 grader

Kulprovet: Om du inte har någon termometer kan du ta lite av den kokande smeten och hälla i ett glas kallt vatten. Då får du den konsistens som knäcken får när den stelnat.

Tillsätt rice crisp och häll i en form med bakplåtspapper. När kolan stelnat, skär den i småbitar.

Klä in i bakplåtspapper och knyt fina band runt dem så har du söta små kolor att ställa fram på bordet eller ge bort i present!

Du kanske också gillar…