För många år sedan fanns det i staden där jag bor en mysig present- och prydnadsaffär i en gamla skola. Butiken hade på ovanvåningen ett café och där bakades det den godaste, kladdigast kladdkakan. Min mamma lyckade få receptet på denna ljuvliga chokladskapelse och här delar jag med mig av det till dig.
Bra att veta innan du börjar: Tänk på att passa tiden i ugnen så blir kladdkakan härligt kladdig.
Recept
Kladdkakan
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl mjöl
1 krm vaniljpulver
4 msk kakao
100 g smör
Chokladkolatäcke
50 g smör
1 dl vispgrädde
1 msk mjöl
1 msk kaffe
1 dl socker
2 msk kakao
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Klä en form med bakplåtspapper, använd gärna en springform.
Vispa ägg och socker lätt.
Blanda mjöl, vaniljpulver och kakao väl och sikta ner i smeten.
Smält smöret i en kastrull och rör ner i smeten.
Häll i formen
In i ugnen och grädda ca 30 min.
Under tiden gör du chokladkolatäcket.
Smält smör och vispa ner mjöl och kakao.
Tillsätt grädde, kaffe och socker.
Koka försiktigt under omrörning tills smeten tjocknat.
Bre chokladkolan över kladdkakan när den svalnat något.
Det passar fint att strö lite flingsalt över chokladkolan.
Inspirerad av tegelgårdens chokladfavortit av Eva Stranne