Mjuka kakor

Choklad- och apelsinkaka

Choklad och apelsin i en och samma kaka, två smaker som passar superfint ihop.

Bra att veta innan du börjar: När du vispar ägg och socker ska smeten bli pösig, luftig och vit. Börja vispa på lägsta effekt med elvispen och öka successivt. Farmor sa alltid att det är att viktigt tillsätta det smälta smöret sist så det gör jag alltid.

Till en sockerkaka:

2 ägg

2 dl socker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

100 g smör

1 1/2 dl mjölk

1 krm vaniljpulver

1 apelsin

2 msk kakao

Smör och ströbröd till formen
Så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smöra och bröa en form

Vispa ägg och socker pösigt.

Tillsätt vaniljpulver.

Häll i mjölken

Blanda mjöl och bakpulver väl och rör ner i smeten.

Smält smöret i en kastrull och rör ner i smeten.

Häll över 1/3 av smeten i en ny skål och pudra ner kakaon.

I den smeten som du har kvar i första skålen river du ner skalet av apelsinen. Sedan pressar du ner saften och rör runt. Häll smeten i en smord och bröad form och klicka där efter ner chokladsmeten.

In i ugnen och grädda 30-40 min. Känn med sticka när det börja närma sig men öppna inte ugnsluckan de 20 först minuterna.

Varm sockerkaka och ett glas iskall mjölk, det är svårslaget!

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *