Surdegsbröd

Vörtbröd

Egen kokad vört, surdeg, vassle från vår osttillverkning och mjöl som jag malt själv. Detta bröd känns så bra för både kropp och själ. Nästa år blir det med russin från våra egna druvor.

Bra att tänka på innan du börjar: Brödet är bakat på surdeg och nedanför receptet här hittar du flera tips som är bra att du läser igenom innan du börjar baka.

Recept 

Fördeg

75 g surdeg

75 g grovt rågmjöl

75 g vatten

Bortgöring

225 g fördeg

450 g degvätska. Till detta brödet använde jag vassle från osttillverkningen vi hade dagen innan. Men det går bra med vatten.

250 g siktat fullkorns rågmjöl

300 g siktat fullkorns vetemjöl

200 g vört*

100 g russin

20 g rapsolja

40 g salt

1/2 msk nejlika

* Jag blandade en liter malt tillsammans dubbelt så mycket 70-gradigt vatten och lät stå någon timme. Där efter silade jag bort malten och lät vätskan koka flera timmar så jag fick en reduktion att använda.Malten hittade jag i en affär som säljer ölbryggningstillbehör. (Det går även att koka porter tills hälften av vätskan är kvar. )

Gör så här:

 

Fördeg

Blanda ingredienserna i en bunke och låt stå i rumstemperatur tills blandningen är bubblig och vuxit i storlek. (ca 6 timmar men den kan stå längre än så).

Bortgöring

Blanda fördeg tillsammans med alla ingredienser (2/3 av mjölet) i en hushållsassistent.

Fortsätt genom att hälla i mjölet tills du får en lös men spänstig deg.

Knåda i maskinen ca 10 min på låg hastighet.

Låt jäsa till dubbel storlek. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i ca i 4 timmar.

Vik degen ca tre gånger under jäsningen.

Vik in kanterna på brödet mot mitten en sista gång och forma till en limpa.

Lägg brödet i en jäskorg. Det går också bra att lägga brödet på en väl mjölad handduk i en bunke eller på annat sätt stötta upp degen under jäsningen. Låt jäsa 1-2 timmar eller under natten i på ett svalt ställe.

Sätt ugnen på 250-270 grader.

Stjälp upp brödet på en plåt och sätt in i ugnen.

Sänk temperaturen när brödet fått färg.

Grädda tills brödet har en innetemperatur på 96-98 grader. (ca 35-45 minuter)

Servera brödet på juldagsmorgonen tillsammans med skinka och hemmagjord senap!

Bra tips vid surdegsbak

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *