Övrigt

Syrat smör

Syrat smör

Vi gör alltid vårt smör själva. Det är enkelt och gott! Syrat smör är ännu godare, lite lyxigare och något bättre konsistens. Receptet blev till av ett misstag. Jag glömde den vanliga satsen till smöret och två dygn senare hade grädde förvandlats till en tjock och len Creme Fraiche. Jag vispade upp den till smör och vips hade jag detta fantastiska smör

12 dl grädde, 40%

1 dl fil

1/2-1 msk salt (SMAKA! sälta är väldigt individuellt)

Så här gör du syrat smör.

Blanda grädde och fil i en skål.

Låt den stå några dagar med lock på i rumstemperatur, tills den tjocknat och det översta är som Creme Fraiche. Jag brukar låta den stå ca 2 dagar.

Ställ in i kylen en stund innan du vispar. Jag har läst att den bästa temperaturen är 15 grader att göra smör på. Men jag tar inte temperaturen utan låter den bara kylas ner något.

Vispa tills det blivit smör.

Tvätta smöret ordentligt under kallt vatten, massera och knåda.

Tillsätt saltet och blanda in det väl i smöret.

Häll upp i en eller flera fina skålar.

Smöret för en så fin konsistens så ingen olja behöva tillsättas.

Lisas smaskiga bak är en blogg som drivs av mig Lisa Mattsson. Här hittar du massa smaskiga recept, de flesta har jag skrivit själv och andra har jag lånat , då berättar jag såklart från vem. Bland recepten så hittar du det mesta men jag har två områden som jag brinner lite extra för. Det ena är att baka med surdeg och det andra är att göra praliner. Du är alltid välkommen att höra av dig om du har funderingar kring recepten eller om du vill ha några tips. Jag har dessutom ett www.instagram.com/lisassmaskigabak som jag blir glad om du går in och följer. Alternativt är du välkommen att följa mig på www.facebook.com/lisassmaskigabak. Sök på Lisas smaskiga bak så syns vi där!

Du kanske också gillar…