Surdegsbröd

Surdegsbröd med solrosfrö

IMG_3929-01

Jag bakar surdegsbröd flera gånger i veckan och jag älskar se hur brödet jäser och utvecklas genom denna naturliga process.


Bra att tänka på innan du börjar: Det är viktigt när du bakar med surdeg att du låter degen få tid till att jäsa. Det är omöjligt att säga innan hur lång tid det tar. Det har att göra med kvalitén på surdegen, hur varmt det är i rummet och vilket mjöl du har men flera andra faktorer kan också påverka.

Mina två bästa tips för att få ett knaprigt surdegsbröd med segt, håligt innehåll är att se till att ha en bubblig fin surdeg samt att vika brödet under jäsningen.

Jag bakar oftast på mjöl som jag själv malt och olika mjöler tar upp olika mycket vatten. Det går därför inte att säga exakt hur mycket mjöl du ska ha i degen. Här behöver du känna dig fram.

Vill du ha hjälp med att starta en surdeg finns det här: Surdegsgrund vete
Recept:

150 g surdeg

500 g vatten

300 g grovt rågmjöl

500 g vetemjöl special

2 dl solrosfrö

2 msk honung

1 msk Salt

Så här gör du:
Steg 1 – fördeg

Blanda 150 g surdeg, 150 g grovt rågmjöl och 150 g vatten. Låt stå minst 8 timmar. Men den kan stå längre än så.

Steg 2

Blanda fördegen med vattnet och hälften av mjölet. Knåda degen i en assistent för bästa resultat. Tillsätt honung och solrosfrö. Jag brukar rosta solrosfröna för att få en kraftigare smak på fröna.

Fortsätt att tillsätta mjölet tills dess att du har en fin, slät deg. Den ska vara lite klibbig men ändå hålla ihop fint. Blanda inte i mer mjöl än du behöver.

Kör degen i assistenten 30 minuter.

Täck med plastfolie och låt jäsa ca 5 timmar. Någon gång i timmen viker du brödet. Det gör du genom att dra du ut ena kanten på brödet och vika in mot mitten. Upprepa tills du vikt degen ett helt varv.

Sätt ugnen på 270 grader.

Häll ut degen på en mjölad bänk. Nu ska du inte knåda degen utan bara försiktigt vika en gång till. Forma sedan försiktigt till två bröd.

Sätt in bröden i ugnen på högsta temperatur. Därefter slänger du in 1 dl vatten i ugnen och stänger snabbt så att ångan inte släpps ut.

Grädda på hög temperatur tills brödet har 98 grader. Tycker du att brödet får för mycket färg sänker du temperaturen i gen till 225 grader. Gräddningen tar ca 40 minuter men det beror på ugnen så ta temperaturen på brödet

Testa att variera receptet genom att byta ut fröer och mjöler!

Du kanske också gillar…