Tårtor

Rice Krispiestårta

Oj, vad min mamma bakat denna tårta till kalas i min släkt. Och alla ÄLSKAR den. Krispig, len, söt, fruktig, den har det mesta.

Bra att veta innan du börjar: Tänk på att sjuda äggkrämen på svag värme, den får inte koka . Då skär det sig och det blir pannkaka av allt.

(På denna tårta har jag gjort en marängkrans och lagt på tårtan. Det behövs inte, utan är bara dekoration. Vill du göra en krans så spritsar du ut marängsmet utan rice krispies i en plåt med bakplåtspapper och kör i ugnen länge på låg värme.)

Recept:
Tårtbotten

2 dl socker

4 st äggvitor

3 dl rice krispies
Fyllning

8 äggulor

2 dl socker

2 dl grädde

2 msk mjöl

125 g smör

Garnering

5 dl grädde

Hallon

Så här gör du:

Sätt ugnen på 125 grader.

Se till att du har en ren skål, det får inte vara några rester av fett i bunken, då stelnar inte marängen.

Vispa äggvitan till ett vitt, hårt skum. Börja vispa på låg hastighet och öka successivt. Se till att det inte kommer med någon äggula eftersom den innehåller fett.

Tillsätt sockret, lite i taget och vispa hela tiden. När allt socker har smält och du inte känner några sockerkristaller längre är marängen klar.

Vänd försiktigt ner rice krispies med en slickepott.

Spritsa eller klicka ut marängen på en plåt med bakplåtspapper. Rita först upp två cirklar på bakplåtspappret så du får två lika stora bottnar.

Grädda i ugnen i ca 1 – 1 1/2 timme.

Under tiden botten gräddas gör du fyllningen genom att blanda alla ingredienser utom smöret i en kastrull och sjud på låg värme. När krämen har tjocknat så rör ner smöret. Låt fyllningen svalna.

Vispa grädden lätt och fluffig.

Montera tårtan genom att bre äggkrämen på en botten. Lägg på den andra botten och lägg på grädde och hallon.

Byt ut hallonen mot de bär eller frukter som det är säsong för just nu!

Du kanske också gillar…