Recept

Pralin med apelsintryffel och chilli

Chilli i choklad kan verkligen förhöja en pralin. Men den kan vara svårt att få till. Styrkan på chillifrukterna skilljer sig mycket åt. Så var försiktig och ta lite i taget och smaka av.

200 g mörk choklad till formen

Fyllning

100g mörk choklad

75 g grädde

20 g smör

skalet av en apelsin

Torkad, hackad chilli. (Eller pulver)

Bra att tänka på innan du börjar: Temperera chokladen, verkar det krångligt, gör iallafall ett försök. Det blir så mycket vackrare. Använder du en pralinform i hårdplast krävs temperering för att pralinerna ska lossna från formen. Lyckas du med tempereringen  får du en blank och fin pralin som inte smälter lika lätt. Här får du hjälp: Temperera Choklad

Jag använder en pralinform i hårdplast till mina praliner.

Så här gör du:

Du börjar att måla formen med chokladfärg. Du kan måla med pensel, med fingret, stänka eller hälla i färgen. Låt stelna. Det går bra att hoppa över målningen om du vill ha praliner utan mönster.

Smält chokladen genom att temperera den. Temperera Choklad

Häll choklad i formen så att alla hål blir fylla med choklad, använd gärna en sprits. Vänd formen upp och ner, skaka ur all överflödig choklad. Skrapa av formen med en palett eller degskrapa. Nu ska chokladen som är kvar i formen stelna under några timmar. Du ser att de är klara om de släpper lätt från formen.

Spritsa i fyllningen i chokladskålarna i formen, lämna en millimeter upp till kanten.
Låt fyllningen stelna till under några timmar innan du gör locket på pralinerna.

Smält resten av den mörka chokladen. Häll över formen och skrapa bort överflödig choklad. Vänd formen upp och ner. Om tempereringen nu lyckades har chokladen krympt något och lossnar lätt från formen. Sitter pralinerna fast så ställ in dem i frysen en stund och försök igen.

Förvara pralinerna lite svalare än rumstemperatur.

Du kanske också gillar…