Praliner

Praliner – Körsbärslikör

Bjud på likören till kaffet i en pralin istället för i ett glas. Här i gelèform för en trevligare upplevelse. Kul och uppskattat!

Bra att tänka på innan du börjar: Temperera chokladen, verkar det krångligt så gör iallafall ett försök. Det blir så mycket vackrare. Misslyckas du är det inte värre än att du slösat lite tid, smaken är ändå densamma. Använder du en pralinform i hårdplast krävs tempereringen för att pralinerna ska lossna från formen. Lyckas du med tempereringen så får du en blank och fin pralin som inte smälter lika lätt. Temperera Choklad Jag har en pralinform till pralinerna och skriver receptet utifrån det. Har du ingen sådan form så kan du använda ischoklad formar men det blir lite mer pyssel så jag rekommenderar en pralinform.

Ett tips är att ha plasthandskar så slipper du fula fingeravtryck på dina praliner.

Recept

24 praliner

200 g mörk choklad

50 g vit

Körsbärslikör

1,5 dl körsbärslikör

1,5 st gelatinblad

Ev. socker beroende på hur söt din likör är.

Så här gör du:

Den rosa färgen är hälften vit tempererad choklad och hälften kakaosmör färgad med chokladfärg i pulverform. Detta har jag droppat i botten på formen och rört runt med baksidan på en tändsticka. Sedan har det stelnat innan jag fyllt dem med chokladen. Tänk på att formen inte ska vara kylskåpskall när du fyller den med choklad, då stelnar den för snabbt.

Det går bra att hoppa över om du vill ha praliner utan mönster.

Smält den mörka chokladen genom att temperera den.

Häll choklad i formen så att alla hål blir fylla med choklad. Vänd formen upp och ner, skaka ur all överflödig choklad. Skrapa av formen med en palett, spackel eller degskrapa.

Nu ska chokladen stela i kylen och under tiden gör du fyllningen.

Lägg gelatinbladen i vatten så de blir mjuka.

Värm likören och ev. socker.

Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma likören så de smälter.

Låt svalna men inte stelna.

Spritsa i fyllningen i chokladskålarna i formen, lämna en millimeter upp till kanten.

Låt stelna till i kylen.

Använd den rosa chokladen som finns kvar. Men det går lika bra att använda resten av den mörka chokladen. Häll över och skrapa igen över formen.

Låt stelna i kylskåpet och förvara dem sedan lite svalare än rumstemperatur. (ca 18 grader) De blir inte förstörda kylen men de blir lätt matta och lite gråa i färgen. Likaså kan de smälta i rumstemperatur och hållbarheten blir kortare där.

Vänd formen upp och ner. Om tempereringen nu lyckades har chokladen krympt något och lossnar lätt från formen.

Här på bloggen hittar du flera goda recept på olika fyllningar till praliner!

Praliner – Hasselnötsnougat

Praliner – gel’ehallon

Du kanske också gillar…