Övrigt

Kokkaffe

Doften av nykokt kaffe sprider sig i huset. Det är fikadags! Att koka kaffe är både enklare och godare än att brygga kaffe och väldigt uppskattat när det kommer gäster. Jag kan verkligen inte förstå varför det är så ovanligt att koka sitt kaffe. Hemma hos oss har vi för längesedan slängt ut elbryggaren och det ångrar vi inte!

Bra att veta innan: Vi maler kaffet själva, det är enkelt och gott. Vi har en elektrisk kvarn och en gammal kvarn där vi maler för hand. Båda är bra på olika sätt. Den elektriska när vi gör kaffe till många och för hand för att det är en mysig känsla och luktar så gott. Men det det finns färdigmalt kokkaffe att köpa i affären. Det är grövre malt än bryggkaffe.

Till 4 koppar kaffe:

6 dl vatten

4 msk rågade matskedar malt kaffe

(På en matsked rågat kaffe går det 1,5 dl vatten.)

1. Häll i vatten och det malda kaffet i en kaffepanna. Det går bra med en tekanna eller kastrull. Bara det går att koka vatten i den.

2. Sätt högsta värmen på spisen och precis när det kokar upp tar du av pannan från spisen och rör snabbt runt med en gaffel eller sked. Det funkar även om du häller i en skvätt kallvatten ca 1/2 dl. (Detta är för att bryta ytspänningen och sumpen sjunker då snabbare till botten.

3. Låt stå 5-10 min (Sumpen sjunker)

4. Servera!

Vet du inte var du ska göra av kaffesumpen? Lägg den i rabatten! Det mår växterna bra av och sniglar och katter håller sig borta.

Glöm inte att ha nybakat till kaffet!

Tips! Björnbärskaka i limpform är en av de kakor jag bakar oftast.

Du kanske också gillar…