Godis

Extra smakrik knäck

Knäck är för mig det mest juliga julgodiset! Jag brukar hoppa över mandeln så kan även de som är allergiska få smaska på dessa små godisar.

Bra att tänka på innan du börjar: Vilken konsistens vill du ha på din knäck? I receptet finns de temperaturer du behöver känna till. Se till att inga barn är med bland kokande knäck, det blir jättehett! Jag tycker 130 grader är bäst till knäck.

Recept

1 dl socker

1 dl sirap ( Jag använder 1/2 dl muscovadosirap och en 1/2 dl ljussirap för att få en mustigare smak)

1 dl grädde

50 gram smör

1/2 tsk salt

ev. hackad mandel eller skorpmjöl

Så här gör du:

Bryn smöret (se till att det inte bränns). Använd en djup kastrull så smeten kan upp koka ordentligt.

Tillsätt övriga ingredienser.

Använd en termometer och koka:

  • Mjuk 122-125 grader
  • Hård 140-145 grader

Om du inte har någon termometer kan du ta lite av den kokande smeten och hälla i ett glas kallt vatten. Då får du den konsistens som knäcken får när den stelnat.

Håll smeten i små knäckformar. Eller gör som lata jag, fyll några formar och häll sedan resten i en form med bakplåtspapper. När knäcken sedan stelnat, skär eller slå sönder den i småbitar.

Akta tänderna när du äter knäcken! 🙂

Du kanske också gillar…