Småkakor

Kanelkakor

God mördegskaka som passar extra bra i jultid med härlig smak av kanel. Också jättegoda att smula sönder och strö över filen till en lyxig helgfrukost.

Bra att veta innan du börjar: Längre ner, under detta recept hittar du tips som mördeg som är bra att läsa innan du börjar baka.

Recept

100 g ( 1 dl) socker

200 g smör

300 g ( 5 dl) vetemjöl

1 ägg

socker och kanel

Gör såhär:

Rör i hop socker, smör och mjöl, det går bra i hushållsmaskinen men överarbeta inte degen. Arbeta försiktigt in ägget till en bra konsistens.

Rulla till en längd, ju tjockare längd ju större kakor. Här får smak och tycke avgöra.

Låt degen vila och bli kall i kylen.

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda ihop socker och kanel på ett fat.

Skär rullen i centimeterstora bitar och tryck i kakorna i socker- och kanelblandningen så kakorna täcks på båda sidorna. Tryck så hårt att sockret fastnar ordentligt.

Lägg på ett bakplåtspapper och in i ugnen ca 10 min, passa noga.

Spara lite av degen och testa dessa underbara Korintkakor!

Tips vid bakning på mördeg

Mördegen på 1-2-3 deg (en del socker, två delar smör, tre delar vetemjöl)

Strösocker gör kakorna lite knaprigare medan florsocker ger en sandigare konsistens men är lättare att blanda till deg.

Överarbeta inte en mördeg och om du använder maskin kör på låg hastighet under en kort tid.

Låt degen vila i kylen eller vill du baka kakor direkt så går det bra, då låter du kakorna vila i kylen istället. Sedan gräddar du dem när de kallnat ordentligt.

Om du får lite över som du kan lägga i frysen och ta fram vid ett senare tillfälle.

Du kanske också gillar…