Kondisbitar

Hasselnötskaka med chokladganache och havssalt

Ursprunget är en mazarin. En mazarin som jag efter hand förändrat så mycket att jag inte länge kan kalla den mazarin. Men jag kommer inte på något bra namn. Gör du? Kommentera i så fall här nedan så att denna läcka kaka kan få ett värdigt namn.

Bra att veta innan du börjar: Det är några olika steg i receptet för denna kaka. Den är rolig att baka och att förbereda för baket innan gör det enklare och smidigare. Du behöver aluminiumformar till kakorna.

Recept för 12 kakor

100 g (1 dl) socker

325 g smör

300 g (5 dl) vetemjöl

125 g (ca 2 1/2 dl) hasselnötsmjöl

1 dl florsocker

1 äggvita

2 ägg

100 g mörk choklad

1 dl grädde

Mördeg

Denna gör jag på en klassisk 1-2-3 deg (en del socker, två delar smör, tre delar vetemjöl)

Om du gör denna mängd får du lite över som du kan lägga i frysen och ta fram vid ett senare tillfälle.

100 g ( 1 dl) socker

200 g smör

300 g ( 5 dl) vetemjöl

Och ett ägg för konsistensen

Rör i hop alla ingredienser utom ägget, går bra i hushållsmaskinen men överarbetar inte degen! Arbeta försiktigt in ägget tills en bra konsistens.

Låt degen vila och bli kall i kylen.

Kavla ut den kylskåpskalla degen ca 2 mm tjock. Tryck ut cirklar med ett glas. Lägg i aluminiumformarna och tryck ut degen i formen. Skär av kanterna med en kniv. Ställ i kylen under tiden du gör fyllningen.
Fyllning

125 g (ca 2 1/2 dl) hasselnötsmjöl

1 dl florsocker

1 äggvita

125 g smör

2 ägg

Rör samman alla ingredienser till en smet och fyll en spritspåse.

Fyll sedan upp med hasselnötsfyllning upp till 2/3 av formen.

Grädda i ugnen på 190 grader i 20 minuter.

Låt kakorna svalna.
Ganachen

Bryt chokladen i bitar.

Koka upp grädden och häll över chokladen.

Låt svalan men inte stelna.

Bre över kakan.

Strö lite salt över ganachen.

Om du är sugen på en klassisk mazarin så baka denna godingen! Mazariner

Du kanske också gillar…