Övrigt

Glutenfri surdegspizza

glutenfri surdegspizza

En glutenfri surdegspizza gör jag helst som minipizza. Då kan man ju få flera pizzor med olika fyllningar. Degen blir inte lika elastisk som med vetemjöl så tänk på att trycka ut botten tunt och behålla tjockleken i kanterna.

400 g glutenfritt mjöl av caputo

https://italianissimo.nu/mj%C3%B6l-till-pizzadeg/78-glutenfritt-mjol-caputo-fioreglut-1kg-8014601651969.html

280 g vatten

1/2 msk salt

1 msk god olja. (Jag använde kallpressad rapsolja med ramslök)

2 tsk honung

200 g pigg glutenfri surdegsgrund.

Vill du starta en Glutenfri surdegsgrund?

Så här gör du glutenfri surdegspizza:

Blanda alla ingredienserna, degen blir rätt fast . Därefter låter du degen jäsa till dubbel storlek, Denna jäste i ca 10h i rumstemperatur. Nu kan du välja att baka pizzorna nu eller så ställer du in degen i kylen och så håller den sig där några dagar.

Ställ ugnen på högsta temperatur och grillprogram en timme innan pizzorna ska in samt ställ in en pizzasten eller bakstål högst upp i ugnen.

Dela degen i fyra lika stora delar och rulla dem till bollar.

Tryck ut pizzorna på ett bakplåtspapper eller ett ordentligt mjölat underlag. Det papper som sticker ut runt pizzan klipper du bort, annars kan det brinna upp.

Lägg på valfri topping och grädda högst upp i ugnen i några minuter. Håll koll på pizzan under hela tiden så den inte bränns.

Lisas smaskiga bak är en blogg som drivs av mig Lisa Mattsson. Här hittar du massa smaskiga recept, de flesta har jag skrivit själv och andra har jag lånat , då berättar jag såklart från vem. Bland recepten så hittar du det mesta men jag har två områden som jag brinner lite extra för. Det ena är att baka med surdeg och det andra är att göra praliner. Du är alltid välkommen att höra av dig om du har funderingar kring recepten eller om du vill ha några tips. Jag har dessutom ett www.instagram.com/lisassmaskigabak som jag blir glad om du går in och följer. Alternativt är du välkommen att följa mig på www.facebook.com/lisassmaskigabak. Sök på Lisas smaskiga bak så syns vi där!

Du kanske också gillar…