Surdegsbröd

Focaccia

Vill du ge bort ett bröd till någon du tycker om. Låt kreativiteten flöda och gör ett konstverk av ditt bröd. Linda in i en fin handduk med ett snöre runt.

Bra att tänka på innan du börjar: Brödet är bakat med surdeg och nedanför receptet här hittar du flera tips som är bra att du läser igenom innan du börjar baka.  Är det första gången du ska baka så rekommenderar jag dig att följa detta recept med tillhörande bilder. Det receptet hittar du här: Surdegsbröd- enkelt grundrecept med bilder

 

Recept

400 g siktat Ölandsvete eller vetemjöl special

330 g vatten

80 g surdeg Så här startar du en Surdegsgrund (Funkar såklart att göra på jäst också.)

1/2 msk salt

Gör så här:

Blanda alla ingredienser och knåda i en assistent i ca 10 min. Låt vila 1 timme.

Häll ut degen försiktigt i en form med bakplåtspapper, degen ska vara någon centimeter hög. Tänk på att hantera brödet försiktigt så att du inte pressar ut lyften.

Låt jäsa till dubbel storlek. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i flera (4-6) timmar.  Men det är många faktorer som spelar in, hur vart det är i rummet, hur aktiv surdeg är, kvalité på mjöl m.m. Här måste du känna dig fram och det är en avgörande faktor hur brödet blir.

Låt jäsa i kylen över natten (eller motsvarande tid).

Sätt ugnen på 270 grader, ca 40 minuter innan brödet ska in.

Dekorera degen med oliver, vitlök, tomater, lök eller med vad du tycker om. Avsluta genom att rigla olivolja och strö flingsalt över.

Sänk temperaturen till 225 grader.

Grädda tills brödet har en innetemperatur på 96-98 grader.

Lycka till!

Bra tips vid surdegsbak.

Besök gärna mitt instagramkonto lisassmaskigabak

Du kanske också gillar…