Mjuka kakor och kladdkakor

Banankaka

 

Har du några bananer liggandes, som börjat bli fläckiga och övermogna? Inte så goda att äta men i denna kaka blir de bara bättre av att legat ett tag och blivit sötare och mosigare.

Bra att veta innan du börjar: När du vispar ägg och socker ska smeten bli pösig, luftig och vit. Börja vispa på lägsta effekt med elvispen och öka successivt. Farmor sa alltid att det är att viktigt tillsätta det smälta smöret sist så det gör jag alltid. 

Till en sockerkaka:

2 ägg

1 dl socker

2 bananer

3 dl vetemjöl,  gärna fullkorn

2 tsk bakpulver

1 msk kanel

100 g smör

1 1/2 dl mjölk

1 krm vaniljpulver

 

Så här gör du: 

Sätt ugnen på 175 grader.

Smöra och bröa en form.

Vispa ägg och socker pösigt.

Tillsätt vaniljpulver.

Häll i mjölken.

Blanda mjöl och bakpulver väl och rör ner i smeten.

Smält smöret i en kastrull och rör ner i smeten.

Mosa bananerna med en gaffel och tillsätt dessa i smeten.

In i ugnen och grädda 30-40 min. Känn med sticka när det börja närma sig men öppna inte ugnsluckan de 20 först minuterna.

Ät och njut av en god kaka och att du har tagit vara på en matvara som du annars kanske hade fått slänga!