Praliner

Praliner – Rostad hasselnöt och salt kola

”Godaste kolan” använder jag ofta till praliner och smaksätter den på fler olika sätt. Här får den sällskap av en hasselnöt och en nypa flingsalt. Smakar lika gott som det låter.

Ca 24 praliner

200 g mörk choklad

Fyllning

En halv sats av Godaste kolan

24 st hasselnötter

Flingsalt

Börja med att rosta hasselnötterna.

Bra att tänka på innan du börjar: Temperera chokladen, verkar det krångligt, gör iallafall ett försök. Det blir så mycket vackrare. Använder du en pralinform i hårdplast krävs temperering för att pralinerna ska lossna från formen. Lyckas du med tempereringen  får du en blank och fin pralin som inte smälter lika lätt.

Jag använder en pralinform i hårdplast till mina praliner.

Så här gör du:

Du börjar att måla formen med chokladfärg. Du kan måla med pensel, med fingret, stänka eller hälla i färgen. Låt stelna. Det går bra att hoppa över målningen om du vill ha praliner utan mönster. Läs instruktionen till den chokladfärg du använder.

Smält chokladen genom att temperera den. Temperera Choklad

Häll choklad i formen så att alla hål blir fylla med choklad, använd gärna en sprits. Vänd formen upp och ner, skaka ur all överflödig choklad. Skrapa av formen med en palett eller degskrapa. Låt formen ligga 10 minuter upp och ner med ett par distanser under och skrapa bort överflödig choklad. Nu ska chokladen som är kvar i formen stelna under några timmar. Du ser att de är klara om de släpper lätt från formen.

När du fyllt praliner till hälften så tryck ner en nöt och 2-3 st flingsaltkorn. Fortsätt sedan att fylla.

Låt fyllningen svalna till under 30 grader innan du fyller skalen. Använd med fördel en spritspåse och spritsa i fyllningen i chokladskalen i formen, lämna en millimeter upp till kanten.

Temperera resten av den mörka chokladen. Häll över formen och skrapa bort överflödig choklad. Låt chokladen stelna några timmar.

Vänd formen upp och ner och slå till den lätt i köksbänken. Om tempereringen nu lyckades har chokladen krympt något och lossnar lätt från formen. Sitter pralinerna fast så ställ in dem i frysen en stund och försök igen.

Förvara pralinerna lite svalare än rumstemperatur.

Du kanske också gillar…