Surdegsbröd

Snittat Surdegsbröd

För att gör fina snitt i brödet så behöver du ett vasst, tunt rakblad. Det är viktigt att brödet är väl jäst, att du har format degen ordentligt innan den lades i jäskorgen och att den kommer direkt från kylskåpet. Lycka till!

Bra att tänka på innan du börjar: Brödet är bakat med surdeg och nedanför receptet här hittar du flera tips som är bra att du läser igenom innan du börjar baka.  Är det första gången du ska baka så rekommenderar jag dig att följa detta recept med tillhörande bilder. Det receptet hittar du här: Surdegsbröd- enkelt grundrecept med bilder

200 g vetemjöl special

100 g ljust dinkelmjöl

100g ljust rågmjöl

80 g surdeg

300 g vatten

1/2 msk salt

Blanda surdeg och vatten hastigt i en bunke. Häll i mjöl och arbeta in i degen, du behöver inte knåda degen. Blanda i saltet.
Börja med att låta degen vila en timme. Vik sedan degen tre-fyra gånger under jäsningens första tid med ca 30 minuters. När den ökat rejält i volym, ungefär dubblerats har den jäst klart . Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i flera timmar. (Ca 4-8h) Det är många faktorer som spelar in,  temperatur i rummet, årstid, hur aktiv surdegen är, kvalité på mjöl m.m. Här måste du känna dig fram och detta är en avgörande faktor hur brödet blir. .

Häll ut degen försiktigt på bakbordet och vik in kanterna mot mitten igen så att degen spänns på undersidan. Vänd sedan brödet om så att den runda, spända sidan hamnar uppåt. Dra försiktigt händerna runt brödets nedre kant för att forma den rund och fin. Tänk på att hela tiden hantera brödet försiktigt så att du inte pressar ut luften men ändå så kraftigt att ytan blir spänd på degen. Detta kallas runddriva.

Lägg brödet i en jäskorg med en mjölad handduk och den spända sidan nedåt. Denna sida är alltså brödets ovansida. Det går också bra att lägga brödet på en väl mjölad handduk i en bunke eller på annat sätt stötta upp degen under jäsningen.

Låt jäsa ca 1 timme innan det åker in i kylen för jäsning under natten.

När det är dags att grädda brödet, sätt ugnen på 270 grader, ca 40 minuter innan brödet ska in. (Om du vill grädda i en gjutjärnsgryta , sätt in denna nu.)

Precis innan brödet ska in i ugnen så ta ut det från kylen, vänd jäskorgen/bunken upp och ner på ett bakplåtspapper och snitta brödet med ett vasst rakblad. Spraya brödet med lite vatten.

Använd en helst bakspade för att föra in brödet i ugnen, då blir snitten bäst. Spruta lite vatten på brödet. (Eller lägg brödet i gjutjärnsgrytan.)

Grädda tills brödet har en innetemperatur på 96-98 grader. (ca 35-45 minuter)

Lycka till!

bra-tips-vid-surdegsbak

Besök gärna mitt instagramkonto lisassmaskigabak

Du kanske också gillar…

4 kommentarer

 1. Monica Nilsson säger:

  Hej
  Tror mänden surdegsgrund fallit bort (Snittat surdegsbröd).
  Några frågor:
  Ljust rågmjöl o dinkelmjöl avses då siktat mjöl av dessa?
  Ugnstemperatur på 270 grader låter mycket under så lång tid för ett helt bröd, eller?
  Något övrigt att beakta om man vill dubbla en sats dag till 2 bröd etc?
  Tack på förhand
  Monica

  1. Lisa säger:

   Hej Monica. Tack, 80 g surdeg är det. Ja, till detta brödet har jag haft siktade mjöler. Fullkornsmjöl går också bra, bara godare men inte lika luftigt. Maxa på ugnen allt vad du kan! Jag kör oftast samma temperatur hela gräddningen men det beror säkert på ugn. Du kan sänka till 240g efter du lagt in brödet om du tycker det blir för välgräddat. (Jag kör oftast gjutjärnsgryta) Bara dubbla om du vill göra två bröd. Lycka till! 🙂

   1. Monica Nilsson säger:

    Tack för återkoppling.
    Då ska jag testa det. I ”villervallan” råkade jag göra frukostfrallans recept istället, då som 1 bröd.
    Lät det stå 1.5 dygn i kyl +4. Nu fegade jag lite på temp till 250 gr (startade m 270) o körde 35 min innan jag sänkte till 230 resterande tid. Blev ett mustigt aningen syrligt o jättegott bröd ska prova att dubbla receptet. Maler själv, i detta fall ingen siktning av något mjöl. Gräddar alltid fritt dvs direkt på stål.
    Du skriver maxa temp, ja det blir en utmaning då min ugn går upp till 300 gr…

    1. Lisa säger:

     Härligt! Syran brukar förstärkas av lång jästid. Jag maler också mycket själv. Ett tips att tänka på är att inte bearbeta degen för kraftigt. Jäsningen går också snabbare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *