Surdegsbröd

Minibaguetter med pistagenötter och solrosfrön

Dessa små, goda baguetter passar bra till en god, lagom het tomatsoppa tillsammans med någon du tycker om. Kärlek på många sätt.

400g dinkelmjöl

300g vatten

80 g surdeg Så här startar du en Surdegsgrund

1/2 msk salt

1 näve pistagenötter

1 dl solrosfrö

Bra att tänka på innan du börjar: Brödet är bakat med surdeg och nedanför receptet här hittar du flera tips som är bra att du läser igenom innan du börjar baka.  Är det första gången du ska baka så rekommenderar jag dig att följa detta recept med tillhörande bilder. Det receptet hittar du här: Surdegsbröd- enkelt grundrecept med bilder

Blanda surdeg och vatten hastigt i en bunke. Häll i mjöl och arbeta in i degen, du behöver inte knåda degen. Blanda i saltet.

Rosta nötter och fröer, låt svalna och häll i lite i taget under vikningarna.

Vik degen genom att dra kanterna mot mitten. Jäs degen tills den ökat rejält i volym, ungefär dubblerats. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i flera timmar. (Ca 4-8h) Det är många faktorer som spelar in,  temperatur i rummet, årstid, hur aktiv surdegen är, kvalité på mjöl m.m. Här måste du känna dig fram och detta är en avgörande faktor hur brödet blir. Vik degen ca tre-fyra gånger under jäsningen.

Låt vila i kylen över natten (eller motsvarande)

När det är dags att grädda bröden. Sätt ugnen på 270 grader, ca 40 minuter innan bröden ska in. Har du en baksten eller ett bakstål lägger du samtidigt in detta i ugnen. Annars använder du en plåt.

Vänd bunken med degen upp och ner på ett mjölat bakbord. Knåda eller forma inte degen utan dela försiktigt med en degskrapa i så stora bitar du vill ha och lägg dem på ett bakplåtspapper. Jag brukar ta ut 8 små bröd på denna deg. Spruta lite vatten på bröden.

Lägg bakplåtspappret med bröden på stenen/stålet/plåten. Grädda tills de har en innetemperatur på 96-98 grader. (ca 10-15 minuter)

Lycka till!

bra-tips-vid-surdegsbak

Besök gärna mitt instagramkonto lisassmaskigabak

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *