Surdegsbröd

Surdegsbröd på dinkel och råg

Satsa på ett bra mjöl när du bakar. Gamla kultursorter som ölandsvete och dinkel ger fin fyllighet till brödet. En del råg höjer också brödets smak och doft.
[Innandubörjar,surdeg]   Recept 300 g fint dinkelmjöl 100 g fint rågmjöl 300 g vatten 80 g surdeg (här startar du en  surdegsgrund ) 1/2 msk salt Gör så här: Blanda surdeg och vatten hastigt i en bunke. Häll i mjöl och arbeta in i degen, du behöver inte knåda degen. Tillsätt salt och låt degen stå en timme. Vik degen genom att dra kanterna mot mitten. Jäs degen tills den ökat rejält i volym, ungefär dubblerats. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i flera timmar. (Ca 4-8h) Det är många faktorer som spelar in,  temperatur i rummet, årstid, hur aktiv surdegen är, kvalité på mjöl m.m. Här måste du känna dig fram och detta är en avgörande faktor hur brödet blir. Vik degen ca tre-fyra gånger under jäsningen. Häll ut degen försiktigt på bakbordet och vik in kanterna mot mitten igen så att degen spänns på undersidan. Vänd sedan brödet om så att den runda, spända sidan hamnar uppåt. Dra försiktigt händerna runt brödets nedre kant för att forma den rund och fin. Tänk på att hela tiden hantera brödet försiktigt så att du inte pressar ut luften men ändå så kraftigt att ytan blir spänd på degen. Detta kallas runddriva. Lägg brödet i en jäskorg med en mjölad handduk och den spända sidan nedåt. Denna sida är alltså brödets ovansida. Det går också bra att lägga brödet på en väl mjölad handduk i en bunke eller på annat sätt stötta upp degen under jäsningen. Låt jäsa ca 1 timme innan det åker in i kylen för jäsning under natten. När det är dags att grädda brödet, sätt ugnen på 270 grader, ca 40 minuter innan brödet ska in. (Om du vill grädda i en gjutjärnsgryta , sätt in denna nu.) Precis innan brödet ska in i ugnen så ta ut det från kylen, vänd jäskorgen/bunken upp och ner på ett bakplåtspapper och snitta brödet med ett vasst rakblad. Spraya brödet med lite vatten. Använd en helst bakspade för att föra in brödet i ugnen, då blir snitten bäst. Spruta lite vatten på brödet. (Eller lägg brödet i gjutjärnsgrytan.) Grädda tills brödet har en innetemperatur på 96-98 grader. (ca 35-45 minuter) Lycka till! Bra tips vid surdegsbak. Besök gärna mitt instagramkonto lisassmaskigabak  

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar

Namn *

Webbplats

 Meddela mig om nya kommentarer via e-post.

 Meddela mig om nya inlägg via e-post.

PRENUMERERA PÅ BLOGGEN VIA EPOST

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post. /Lisa E-postadress

INSTAGRAM: LISAS SMASKIGA BAK

KATEGORIER

BakelserBrödBrödGodisGodisGrundreceptKladdkakorKondisbitarMjuka kakorMjuka kakor och kladdkakorPajerPajer och cheesecakesPralinerReceptSmåkakorSurdegsbrödTårtorTårtor och bakelserVetebrödÖvrigt

© 2020 LISAS SMASKIGA BAK

UPP ↑

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *