Satsa på ett bra mjöl när du bakar. Gamla kultursorter som ölandsvete och dinkel ger fin fyllighet till brödet. En del råg höjer också brödets smak.

Recept

300 g fint dinkelmjöl

100 g fint rågmjöl

300 g vatten

80 g surdeg Så här startar du en Surdegsgrund

1/2 msk salt

Gör så här:

Blanda mjöl och vatten hastigt i en bunke och låt stå 1 h. Detta kallas i baktermer, autolys.
Häll i surdeg och arbeta in i degen, du behöver inte knåda degen.

Därefter tillsätter du salt.
Låt jäsa tills degen ökat regält i volym, ungefär dubblerats. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa länge (4-6 timmar). Men det är många faktorer som spelar in, vilken temperatur i rummet, årstid, hur aktiv surdegen är, kvalité på mjöl m.m. Här måste du känna dig fram och det är en avgörande faktor för hur brödet blir.
Vik degen ca tre-fyra gånger under jäsningen.
Häll ut degen försiktigt på bakbordet och vik in kanterna mot mitten så att degen spänns på undersidan. Vänd sedan brödet om så att den runda, spända sidan hamnar uppåt. Dra försiktigt händerna runt brödets nedre kant för att forma den rund och fin. Tänk på att hela tiden hantera brödet försiktigt så att du inte pressar ut luften. Detta kallas runddriva.
Låt degen vila på bakbordet 30 min. Se till att det är ordentligt med mjöl under degen så slipper du att brödet fastnar i bordet.
Nu är det dags att forma brödet. Det viktigt att ytan på brödet blir ordentligt spänd. Detta för att du ska få ett fint bröd med ett fint snitt. Du runddriver brödet igen. Dra händerna runt brödets nedre kant för att forma den rund och fin. Tänk på att hela tiden hantera brödet försiktigt så att du inte pressar ut luften men så pass ordentligt att du får en spänd yta.
Lägg brödet i en jäskorg med den spända sidan nedåt. Denna sida är alltså brödets ovansida. Det går också bra att lägga brödet på en väl mjölad handduk i en bunke eller på annat sätt stötta upp degen under jäsningen. Låt jäsa ca 1 timme innan det åker in i kylen för jäsning under natten.
När det är dax att grädda brödet, sätt ugnen på 270 grader, ca 40 minuter innan brödet ska in.
Precis innan brödet ska in i ugnen ta ut det från kylen, vänd jäskorgen/bunken upp och ner på en bakspade eller ett bakplåtspapper och snitta brödet med ett vasst rakblad. Spraya brödet med lite vatten.
Använd en helst bakspade för att föra in brödet i ugnen, då blir snitten bäst. Sänk temperaturen till 240 grader.
Efter 10 minuter sprutar du på nytt vatten över brödet.
Grädda tills brödet har en innetemperatur på 96-98 grader. (ca 35-45 minuter)
Lycka till!

Bra tips vid surdegsbak
Mina två bästa tips för att få ett knaprigt surdegsbröd med segt, håligt innehåll är dels att se till att ha en bubblig, fin surdeg. Är surdegen trött eller död så blir det inget bra bröd oavsett hur många andra rätt du gör. Det andra tipset är att inte knåda brödet utan att börja bakningen med att blanda vatten och mjöl och låta detta vila en timme eller två. Då blidas det gluten i degen Det är också viktigt att du har en väljäst deg.

Det är viktigt när du bakar med surdeg att du låter degen få tid till att jäsa, längre än när du använder jäst. Oavsett vad som står i receptet om tid ska degen jäsa till den har expanderat och upp mot dubbla storleken. Hur stor den blir är beroende på vilken deg du gör. Det är svårt att säga innan hur lång tid det tar. Det har med flera saker att göra t.ex. att göra med kvalitén på surdegen, hur varmt det är i rummet och vilket mjöl du har. Lång jästid innebär att du får ett aromrikt och hälsosamt bröd. Men jäser det för länge så flyter det lätt ut på plåten och blir lite svårare att snitta.

Jag bakar oftast med mjöl som jag själv malt och olika mjölsorter tar upp olika mycket vatten. Det spelar även in vilken kvalité du har på mjölet, hur gammalt det är och hur det har förvarats. Det går därför inte att säga exakt hur mycket mjöl du ska ha i degen och även här kan du därför inte lita blint på vad som står i receptet. Här behöver du känna dig fram. Du kan tillsätta 2/ 3 av mjölet direkt och sedan lite i taget tills degen går ihop fint. Den ska vara lite lös men ändå hålla ihop. Degen kommer förändras i struktur under tiden som den knådas och när du under jäsningen viker, så luras inte till att hälla i mer mjöl.

Ibland knådar jag för hand och ibland använder jag hushållsassistent för att knåda degen. Jag brukar knåda ca 5 minuter och låta degen vila 10 minuter och sedan knåda lite till, ett par minuter.

Fortsätt genom att hälla i mjölet tills du får en lös men spänstig deg. Vill du att degen ska jäsa snabbt gör den det bra i lite högre temperatur än rumstemperatur, ca 25-28 grader. Om du ställer degbunken i ugnen och bara sätter på lampan brukar det bli ett bra jäsställe. Ta ut bunken innan du sätter på ugnen! Om du vill ha en lång jästid låter du degen jäsa i kylen.

Några gånger under jästiden så viker du degen fyra gånger ett kvarts varv. Detta finns på film om du följer länken nedan. Använd gärna några matskedar olja i bunken när du viker degen så blir det smidigare.

Ugnen sätter du på  250-270 grader i god tid innan brödet ska in. Ställ en behållare med kokande vatten i ugnen innan du ställer in brödet så tillför du fukt till brödet. Du ska ha en så het och fuktig ugn som möjligt. Tycker du sedan att brödet får för mycket färg så sänker du temperaturen. Grädda tills brödet har en innertemperatur på ca 96-98 grader. Det tar ca 35- 60 minuter beroende på storlek på brödet.

Hur du sätter till en surdeggrund hittar du här:surdegsgrund

På mitt Instagramkonto hittar du filmer som kan hjälpa dig med ditt surdegsbak: lisassmaskigabak

lisamattsson78@gmail.com

Författararkiv

Surdegsbröd

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar

Namn *

Webbplats

 Meddela mig om nya kommentarer via e-post.

 Meddela mig om nya inlägg via e-post.

PRENUMERERA PÅ BLOGGEN VIA EPOST

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post. /Lisa

E-postadress

INSTAGRAM: LISAS SMASKIGA BAK

KATEGORIER

BakelserBrödBrödGodisGodisGrundreceptKladdkakorKondisbitarMjuka kakorMjuka kakor och kladdkakorPajerPajer och cheesecakesPralinerReceptSmåkakorSurdegsbrödTårtorTårtor och bakelserVetebrödÖvrigt

© 2020 LISAS SMASKIGA BAK

UPP ↑