Fina, frasiga, sega, smöriga croissanter med brie och hemkokt vinbärsgele?

JA, TACK! Detta recept är en mix av recept från Sébastien Boudet och Pain de Martin samt en dos av mitt egna ”hitta på”.

Bra att tänka på innan du börjar:  Om du börjar baka på morgon dag 1 så har du nygräddade croissanter på morgonen dag 2. Håll deg och smör kylskåpskalla under hela processen.

 

Recept, ca 15 små croissanter

Deg:

600 g vetemjöl

60 g strösocker

12 g salt

0, 5 ägg 

100 g surdeg

350 g mjölk 

50 g smör till degen

Kavling:

300 g kallt smör  

Pensling:

0,5 ägg

Gör så här:

Blanda mjöl och socker i en bunke.

Tillsätt ägg och surdeg samt lite mjölk i taget, och arbeta ihop till en smidig, hård deg.

Vila degen i rumstemperatur två timmar.

Platta till degen och vik  ihop den till ett rektangulärt paket.

Slå in i plastfolie och lägg in degen i kylen. Låt vila cirka 2 timmar.

Kavling:

  1. Kavla ut degen till en fyrkant, använd mjöl så att den inte fastnar på bordet eller kavlen.
  2. Täck halva degen med ett lager kylskåpskallt smör som du hyvlar med osthyvel.
  3. Vik över den andra halvan av degen.

Upprepa detta (steg 1-3) 3 gånger.

Låt degen vila i kylen 1h.

Upprepa kavlingen (steg 1-3)  3 gånger till.

Avsluta med att kavla ut degen till en fyrkant och skär sedan ut ca 15 fyrkanter.

Vik de små fyrkanterna på mitten och rulla ihop den så att du avlutar med spetsen uppåt.

Låt den jäsa i rumstemperatur i 4-5 timmar beroende på hur varmt du har i rummet du jäser i.

In i kylen och låt stå ca 12 timmar.

Lägg dem i en air fryer på 100 grader i ca 10 min. När de har ökat i storlek så höjer du din air fryer till 200 grader och kör dem tills de fått fin färg. Om du inte har en air fryer så bakar du dem i ugnen på 225 grader i 15-20 minuter.

Ät dem nybakade, med en god ost och sylt till!