Min styvmor önskade sig en tårta i födelsedagspresent. Med bara en dag på min så bliv det denna smarriga tårtan som hon fick njuta av på sin dag.

Bra att veta innan du börjar:  Det är också viktigt att du får en så jämn yta som möjligt. Använd därför plastremsor runt kanten om du har möjlighet till det för bästa resultat när du gör moussetårtan. Du behöver två formar, en lite mindre och en större. De den mindre använder du till att gör botten i och den större till själva tårtan. 

Tårtbotten Kladdkaka

2 ägg

2 1/2 dl socker

1 1/2 dl vetemjöl

1 krm vaniljpulver

4 msk kakao

100 g smör

 

Sätt ugnen på 150 grader.

Klä en form med bakplåtspapper, använd gärna en springform.

Vispa ägg och socker lätt.

Blanda mjöl, vaniljpulver och kakao väl och sikta ner i smeten.

Smält smöret i en kastrull och rör ner i smeten.

Häll i formen

In i ugnen och grädda ca 35 min.

Låt svalna och ställ botten i den större formen

 

Mangomousse

200 g tärnad mango

5 gelantinblad

4 dl naturell yoghurt

2 dl vispgrädde

1 1/2 dl florsocker

 

Lägg gelatinbladen i vatten.

Mixa mangon och värm den i en kastrull.

Krama ur gelatinbladen och rör ner i mangon så att de löser sig.

Blanda florsocker och yoghurt i en bunke och tillsätt mangon försiktigt, lite i taget.

Vispa grädden löst, den ska vara lite lösare än grädde brukar vara på tårtor. Visar du den för hård blir moussen lätt grynig. Vänd ner i smeten.

Häll sedan smeten i  formen där botten står. Ställ sedan i i frysen.

 

Choklad och -karamellmousse

200 g choklad. Jag använder en vit choklad med karamellsmak som heter GOLD, den finns på marron.se. Du kan annars använda vanlig vit choklad och sedan smaksätta moussen med några matskedar kolasås.

3 st gelatinblad

5 dl vispgrädde

lite salt

Lägg gelatinbladen i vatten.

Hacka chokladen och lägg i en bunke.

Koka upp  1 dl grädde i en liten kastrull. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner i  grädden. Rör tills gelatinet är helt upplöst och häll över den hackade chokladen.

Vispa grädden löst och vänd i chokladsmeten i grädden. Den får inte vara för varm, då skär sig grädden.

Släng i två nypor salt.

Ta ut formen ur frysen. Fyll resten på med denna moussen.

 

Chokladdekoration

Häll upp kallt vatten i en kanna.

Smält ca 200 g mörk choklad. Lägg chokladen i en spritspåse och spritsa ner chokladen i vattnet. Ta upp den försiktigt och låt den torka på ett papper.

Dekorera med chokladen med blommor eller något annat fint.

 

Om du får mousse över så frys in denna i portionsskålar i glas så har du en god dessert till ett annan tillfälle. Toppa med lite bär!