Tårtor

Ekologisk Prinsesstårta fri från vitt socker och färgämne

Till min dotters ettårsdag ville jag göra en tårta som även hon kunde äta. Vi vill vänta med socker så länge det går och därför blev det en variant av prinsesstårta som inte innehåll vitt socker och inte var så söt. Men handen på hjärtat så föredrag jag en traditionell prinsesstårta. Men min lilla dotter sken som en sol när hon fick smaska i sig av tårtan. Och det var ju det som var hela meningen.

Bra att veta innan: Jag har gjort fri från vitt socker men även varit sparsam med frukt och honung för att inte få en söt tårta. Öka denna mängden om du vill ha en sötare variant.

Ca 12 bitar

5 dl grädde

Tårtbotten

3 ägg

2 bananer

3 dl mjöl

1 tsk stött kardemumma

1 krm salt

2 tsk bakpulver

100 g smör’

Marsipan

5 dl mandelmjöl

3 msk honung

2 äggvitor

2 st bittermandlar

vetegräs

tranbärspulver

Fyllning, Vaniljkräm

3 ägg

1 dl grädde

1 dl mjölk

1/2 tsk vaniljpulver

1,5 msk maizenamjöl

1 msk smör

2 msk honung

 Fyllning, Sylt

225 g jordgubbar

1 tsk honung

Gör såhär

Tårtbotten

Sätt ugnen på 175 g

Klä en springform med bakplåtspapper.

Smält smöret

Vispa upp äggvitan till ett vitt skum.

Mosa bananen och vänd i den försiktigt tillsammans med äggulan.

Blanda de torra ingredienserna och sikta i smeten.

Grädda ca 30 minuter eller tills kakan är torr när du testar att

Marsipan

Riv bittermandel fint på ett rivjärn. Rör i hop alla ingredienser till en smidig massa, justera med mandelmjöl om den är för lös och äggvita om det blir för smulig. Klart!

Ta  en liten bit marsipan och färga med tranbärspulvret, detta ska bli rosen. Färga resten av marsipanen grön med vetegräset.

Vaniljkräm

Vispa ägget med elvisp och tillsätt maizena under tiden du vispar.

Koka upp mjölk, grädde, vanilj och salt. Skruva därefter ner plattan så det sjuder.

Vispa i äggsmeten i gräddmjölken och låt det fortsätta sjuda tills krämen tjocknar.

Avsluta med en klick smör och söta med honungen.

Sylt

Koka bären mjuka och till en del av vattnet dunstat så du får en bra konsistens på sylten. Smaksätt med lite honung.

Dela tårtbotten i tre delar.

Bre sylten på en botten (inte allra längst ut på kanterna) och lägg på en ny botten som du täcker med vaniljkräm. Lägg en hög i mitten och bre försiktigt ut mot kanterna så att tårtan får en form som en kupol. Bre inte ut fyllningarna till kanten. De får inte komma i kontakt med marsipanen. Då kan den börja ”svettas”.

Spackla hela tårtan med grädde och se till att den är ordentligt täckt och har en fin form.

Kavla ut marsipanen och lägg på tårtan. Använd ett snöre för att mäta så att locket passar.

Forma en ros av den röda marsipanen om du tycker att det är svårt så gör ett hjärta eller något annat fint.

Lycka till!

Du kanske också gillar…