Bakelser, Vetebröd

Godaste semlan

Detta är den godaste semlan jag vet och jag bakar alltid på detta receptet när jag ska göra traditionella, fluffiga, saftiga semlor.

Bra att tänka på innan du börjar: Jag tycker det är bäst att baka med rumsvarma ingredienser. Är de för kalla så tar det lång tid innan jäsningen kommer igång och varm degvätska och smält smör ger inte lika fluffiga och saftiga bullar. Sedan är det lätt att få degvätskan för varmt, då dör jästen. 

Bulldeg:

Deg till ca 30 bullar

150g rumsvarmt smör

1dl socker

1tsk salt

1tsk hel kardemumma

Ca 14 dl vetemjöl special

50g färsk jäst eller 14 g torrjäst

5dl rumsvarm mjölk (20-25 grader)

Fyllning:

3 dl ekologisk vispgrädde

Mandelmassa, helst hemmagjord. Här är ett bra recept på Mandelmassa

Florsocker

Blanda rumsvarmt, mjukt smör med socker, salt och kardemumma i assistenten eller i en bunke. Häll på mjölken och därefter 6 dl av mjölet som du blandat ihop med jästen innan du tillsätter blandningen. Därefter tillsätter du lite i taget. Du slutar tillsätta mjöl när du har en fin deg. Den ska inte lossa från kanterna i bunken utan den ska vara lite klibbig. Spara lite mjöl till urvalet om det skulle behövas.

Nu knådar du eller assistenten degen tills dess att smöret gått in i degen och du inte längre kan se några klumpar och degen är elastisk och fin, ca 10 min. Degen ska vara lös, blank och du ska se glutentrådar. Av vetemjöl special blir dessa trådar längre och du får ett luftigare resultat än vanligt vetemjöl.

Jäs degen till dubbel storlek, detta tar ca 30 min beroende på hur varmt det är i köket.

Häll ut degen på ett bakbord och tillsätt lite mjöl i taget men bara så mycket att du kan hantera degen utan att den fastnar för mycket. Ju mindre mjöl du knådar i ju bättre och saftigare bullar får du.

Sätt ugnen på 225 grader.

Rulla fina bullar och låt jäsa ytterligare en gång, ca 30 min på plåten innan gräddning.

Grädda 10-15 minuter. Låt dem inte få för mycket färg, då blir de lätt torra.

Låt dem svalna under dubbla handdukar och skär där efter bort locket på bullen.

Gröp ur lite av innehållet i bullen och blanda med mandelmassa och lite av den vispade grädden. Därefter fyller du hålet med röran.

Klicka på grädde, på med locket och pudra lite florsocker över semlan.

Koka ett riktigt gott Kokkaffe till semlorna!

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *