Müsli är så gott till filen på morgonen men det är också gott att lägga i brödet. Roligt är att bröden får olika karaktär beroende på vilken müsli du använt. Själv gillar jag när det är lite tranbär och russin i.

Bra att tänka på innan du börjar: Brödet är bakat på surdeg och nedanför receptet här hittar du flera tips som är bra att du läser igenom innan du börjar baka. Det finns även här en Ordlista om du stöter på något ord som du inte hört innan. Är det första gången som du ska baka så rekommenderar jag dig att följa detta recept med tillhörde bilder. Det receptet hittar du här: Surdegsbröd – enkelt grundrecept med bilder

Hydrering: 100%

Auotolys: 1h
Jäsning: 6h+1+12h 

Recept

 

400 g siktat Ölands vete

400 g vatten

3 dl müsli

60 g surdeg  Så här startar du en Surdegsgrund

1/2 msk salt

 

 

Gör så här:

Blanda mjöl och vatten hastigt i en bunke och låt stå 1-2 h.

Tillsätt surdeg, müsli och salt och blanda väl.

Låt jäsa till dubbel storlek. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i flera timmar. Detta bröd jäste jag i 6 timmar. Men det är många faktorer som spelar in, hur varmt det är i rummet, hur aktiv surdeg är, kvalité på mjöl m.m. Här måste du känna dig fram och det är en avgörande faktor hur brödet blir.

Vik degen ca tre-fyra gånger under jäsningen.

Häll ut degen försiktigt på bakbordet och vik in kanterna mot mitten igen så att degen spänns på undersidan. Vänd sedan brödet om så att den runda, spända sidan hamnar uppåt. Dra försiktigt händerna runt brödets nedre kant för att forma den rund och fin. Tänk på att hela tiden hantera brödet försiktigt så att du inte pressar ut lyften.

Låt degen vila på bakbordet 1/2- 1 h. Se till att det är ordentligt med mjöl under så slipper du att brödet fastnar i bordet.

Nu är det dags att forma brödet. Det viktigt att ytan på brödet blir ordentligt spänstigt. Detta för att du ska få ett fint bröd med ett fint snitt.

Vänd sedan brödet om så att den runda, spända sidan hamnar uppåt. Dra händerna runt brödets nedre kant för att forma den rund och fin. Tänk på att hela tiden hantera brödet försiktigt så att du inte pressar ut luften men så pass ordentligt att du får en spänd yta.

Lägg brödet i en jäskorg med den spända sidan nedåt. Denna sida är alltså brödets ovansida. Det går också bra att lägga brödet på en väl mjölad handduk i en bunke eller på annat sätt stötta upp degen under jäsningen. Låt jäsa ca 1 timme innan det åker in i kylen för jäsning under natten.

Sätt ugnen på 270 grader, ca 40 minuter innan brödet ska in. Har du en baksten eller ett bakstål i ugnen så är det bra. Annars kan du använda en plåt som du tar in samtidigt som du sätter på ugnen så den hinner bli riktigt varm och ett mindre kärl på botten av ugnen som du kan hälla lite vatten i för att få ånga i ungen.

Vänd jäskorgen/bunken upp och ner på en bakspade eller ett bakplåtspapper och snitta brödet med ett vasst rakblad.

Använd en helst bakspade för att föra in brödet i ugnen, då blir snitten bäst. Häll direkt på vatten i kärlet och stäng ugnsluckan snabbt. Sänk temperaturen till 250 grader.

Släpp ut ånga ungefär halva tiden.

Grädda tills brödet har en innetemperatur på 96-98 grader. (ca 35-45 minuter)

Lycka till!

Bra tips vid surdegsbak

Mina två bästa tips för att få ett knaprigt surdegsbröd med segt, håligt innehåll är dels att se till att ha en bubblig, fin surdeg. Är surdegen trött eller död så blir det inget bra bröd oavsett hur många andra rätt du gör. Det andra tipset är att vika brödet under jäsningen. Genom att vika degen får du in luft som bildar de karaktäristiska hålen i brödet. Det är också viktigt att du har en väljäst deg.

Det är viktigt när du bakar med surdeg att du låter degen få tid till att jäsa, längre än när du använder jäst. Oavsett vad som står i receptet om tid ska degen jäsa till ungefär dubbla storleken, beroende på vilken deg du har. Det är svårt att säga innan hur lång tid det tar. Det har med flera saker att göra t.ex. att göra med kvalitén på surdegen, hur varmt det är i rummet och vilket mjöl du har. Lång jästid innebär att du får ett aromrikt och hälsosamt bröd. Men jäser det för länge så flyter det lätt ut på plåten och blir lite svårare att snitta.

Jag bakar oftast med mjöl som jag själv malt och olika mjölsorter tar upp olika mycket vatten. Det spelar även in vilken kvalité du har på mjölet, hur gammalt det är och hur det har förvarats. Det går därför inte att säga exakt hur mycket mjöl du ska ha i degen och även här kan du därför inte lita blint på vad som står i receptet. Här behöver du känna dig fram. Du kan tillsätta 2/ 3 av mjölet direkt och sedan lite i taget tills degen går ihop fint. Den ska vara lite lös men ändå hålla ihop. Degen kommer förändras i struktur under tiden som den knådas och när du under jäsningen viker, så luras inte till att hälla i mer mjöl.

Ibland knådar jag för hand och ibland använder jag hushållsassistent för att knåda degen. Jag brukar knåda ca 5 minuter och låta degen vila 10 minuter och sedan knåda lite till, ett par minuter.

Fortsätt genom att hälla i mjölet tills du får en lös men spänstig deg. Vill du att degen ska jäsa snabbt gör den det bra i lite högre temperatur än rumstemperatur, ca 25-28 grader. Om du ställer degbunken i ugnen och bara sätter på lampan brukar det bli ett bra jäsställe. Ta ut bunken innan du sätter på ugnen! Om du vill ha en lång jästid låter du degen jäsa i kylen.

Några gånger under jästiden så viker du degen fyra gånger ett kvarts varv. Detta finns på film om du följer länken nedan. Använd gärna några matskedar olja i bunken när du viker degen så blir det smidigare.

Ugnen sätter du på  250-270 grader i god tid innan brödet ska in. Ställ en behållare med kokande vatten i ugnen innan du ställer in brödet så tillför du fukt till brödet. Du ska ha en så het och fuktig ugn som möjligt. Tycker du sedan att brödet får för mycket färg så sänker du temperaturen. Grädda tills brödet har en innertemperatur på ca 96-98 grader. Det tar ca 35- 60 minuter beroende på storlek på brödet.

Hur du sätter till en surdeggrund hittar du här:surdegsgrund

På mitt Instagramkonto hittar du filmer som kan hjälpa dig med ditt surdegsbak: lisassmaskigabak