Surdegsbröd

Ölandssuris

Detta bröd är bakat på Ölandsvete. Det är en gammal vetesort som funnits sedan stenåldern här i Sverige. Mjölet kallas också lantvete eftersom det inte är förädlat som moderna vetesorter.* Att baka med Ölandsvete är fantastiskt. Inte nog med att det har fantastiska bakegenskaper, det smakar underbart!

Bra att tänka på innan du börjar: Brödet är bakat med surdeg och nedanför receptet här hittar du flera tips som är bra att du läser igenom innan du börjar baka.  Är det första gången du ska baka så rekommenderar jag dig att följa detta recept med tillhörande bilder. Det receptet hittar du här: Surdegsbröd- enkelt grundrecept med bilder

 

Recept

400 g siktat Ölands vete

320 g vatten

80 g surdeg Så här startar du en Surdegsgrund

1/2 msk salt

 

Gör så här:

Blanda surdeg och vatten hastigt i en bunke. Häll i mjöl och arbeta in i degen, du behöver inte knåda degen. Blanda i saltet.

Tillsätt surdeg och salt och blanda väl

Låt degen vila en timme. Vik sedan degen tre-fyra gånger under jäsningens första tid med ca 30 minuters. När den ökat rejält i volym, ungefär dubblerats har den jäst klart . Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i flera timmar. (Ca 4-8h) Det är många faktorer som spelar in,  temperatur i rummet, årstid, hur aktiv surdegen är, kvalité på mjöl m.m. Här måste du känna dig fram och detta är en avgörande faktor hur brödet blir. .

Häll ut degen försiktigt på bakbordet och vik in kanterna mot mitten igen så att degen spänns på undersidan. Vänd sedan brödet om så att den runda, spända sidan hamnar uppåt. Dra försiktigt händerna runt brödets nedre kant för att forma den rund och fin. Tänk på att hela tiden hantera brödet försiktigt så att du inte pressar ut luften men ändå så kraftigt att ytan blir spänd på degen. Detta kallas runddriva.

Lägg brödet i en jäskorg med en mjölad handduk och den spända sidan nedåt. Denna sida är alltså brödets ovansida. Det går också bra att lägga brödet på en väl mjölad handduk i en bunke eller på annat sätt stötta upp degen under jäsningen.

Låt jäsa ca 1 timme innan det åker in i kylen för jäsning under natten.

När det är dags att grädda brödet, sätt ugnen på 270 grader, ca 40 minuter innan brödet ska in. (Om du vill grädda i en gjutjärnsgryta , sätt in denna nu.)

Precis innan brödet ska in i ugnen så ta ut det från kylen, vänd jäskorgen/bunken upp och ner på ett bakplåtspapper och snitta brödet med ett vasst rakblad. Spraya brödet med lite vatten.

Använd en helst bakspade för att föra in brödet i ugnen, då blir snitten bäst. Spruta lite vatten på brödet. (Eller lägg brödet i gjutjärnsgrytan.)

Grädda tills brödet har en innetemperatur på 96-98 grader. (ca 35-45 minuter)

Lycka till!

bra-tips-vid-surdegsbak

Besök gärna mitt instagramkonto lisassmaskigabak

 

www.fullkorn.se

Du kanske också gillar…