Surdegsbröd

Surdegsbaguetter

Nybakade baguetter med segt, håligt, smakrikt inkråm och frasig yta, en tidig lördagsmorgon tillsammans med ett nykokt kaffe. Ja, det är riktigt svårslaget!

Bra att tänka på innan du börjar: Brödet är bakat på surdeg och nedanför receptet här hittar du flera tips som är bra att du läser igenom innan du börjar baka. Det finns även här en Ordlista om du stöter på något ord som du inte hört innan. Är det första gången som du ska baka så rekommenderar jag dig att följa detta recept med tillhörde bilder. Det receptet hittar du här: Surdegsbröd – enkelt grundrecept med bilder

Hydrering: 70-87,5%

Auotolys: 1 timme
Jäsning: 6h+1+12h 

Recept

4st

350 g vetemjöl (Till dessa baguetter använde jag 30% hemmamalt fullkornsvetemjöl och 70% vetemjöl special. Men det går bra med bara vetemjöl special eller ett köpt vetemjöl med fullkorn till en del av mjölet.)

280 g vatten

50 g surdeg Så här startar du en Surdegsgrund

1/2 msk salt

(lite olja till händerna)

Gör så här:

Blanda mjöl och vatten hastigt i en bunke och låt stå 1h.

Tillsätt övriga ingredienser och blanda i hop.

Låt jäsa till dubbel storlek. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i flera timmar.

Vik degen ca tre-fyra gånger under jäsningen.

Häll ut degen försiktigt på bakbordet och dela degen i fyra delar.

Arbeta alla fyra degbitar genom att vika in kanterna mot mitten så att degen spänns på undersidan. Vänd sedan dem om så att den runda, spända sidan hamnar uppåt. Dra försiktigt händerna runt brödets nedre kant för att forma den rund och fin. Tänk på att hela tiden hantera brödet försiktigt så att du inte pressar ut lyften. Rulla försiktigt degen till en avlång form.

Låt degen vila på bakbordet 1/2- 1 h. Se till att det är ordentligt med mjöl under så slipper du att brödet fastnar i bordet.

Nu är det dags att forma baguetterna. Det viktigt att ytan blir ordentligt spänd. Detta för att du ska få fina baguetter som reser sig bra i ugnen och har tydliga snitt.

Ta en av degbitarna och markera mitten med baksidan på handen. Vik sedan långsidan av degen mot mitten och vänd på degen. Vik andra långsidan mot mitten och tryck till längs hela kanten. Jag hör hur konstigt detta låter och jag skrattar åt mig själv nu för vad dålig jag var på att förklara! Så jag letade upp en video på YouTube som du kan titta på för att få en bättre förståelse. Forma baguette

Nu är det dags för jäsning igen. Har du en baguetteplåt använder du den. Annars lägger du en hoprullad handduk mellan varje baguette. Detta för att de ska få stöd under jäsningen.

Låt jäsa en timme i rumstemperatur och sedan in med dem i kylen under natten, ca 12h.

Sätt ugnen på 270 grader, ca 40 minuter innan brödet ska in. Sätt samtidigt in en plåt så den hinner bli riktigt varm och ett mindre kärl på botten av ugnen som du kan hälla lite vatten i för att få ånga i ungen. Ånga och värme är bra för baguetterna!

Snitta baguetterna med ett rakblad eller en riktigt vass kniv och för in dem i ugnen direkt. Jag har en bakspade som jag använder. Hitta gärna något du kan använda istället om du inte har en bakspade. Har du en baguetteplåt så sätter du in denna som den är.

Häll direkt på vatten i kärlet och stäng ugnsluckan snabbt. Sänk temperaturen till 250 grader.

Släpp ut ånga ungefär halva tiden.

Grädda tills brödet har en innetemperatur på 96-98 grader. (ca 35-45 minuter)

Lycka till!

Bra tips vid surdegsbak

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *