Grundrecept, Övrigt, Surdegsbröd

Surdegspizza – grundrecept

Pizza! Både något av den godaste och vidrigaste rätten jag vet! Flottiga, sega pizzor med dåliga råvaror från någon sunkig pizzeria, det är jag gärna utan. Men en hembakad surdegspizza med frasig botten, mild mozzarella och färsk oregano. Gärna bakad i vedspisen. JA TACK!

 

Recept

ca 4 pizzor

400 g ett stark vete t.ex vetemjöl special

250 g vatten

80 g surdegsgrund

2 msk olivolja

1/2  msk salt

färsk oregano

valfri fyllning

 

Gör så här:

 

Blanda surdeg och vatten hastigt i en bunke. Häll i mjöl och arbeta in i degen, du behöver inte knåda degen. Blanda i saltet.

 

Vik degen genom att dra kanterna mot mitten. Jäs degen tills den ökat rejält i volym, ungefär dubblerats. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i flera timmar (Ca 4-6 h). Det är många faktorer som spelar in,  temperatur i rummet, årstid, hur aktiv surdegen är, kvalité på mjöl m.m. Här måste du känna dig fram och detta är en avgörande faktor hur brödet blir. Vik degen ca tre-fyra gånger under jäsningen.

Låt vila i kylen över natten (eller motsvarande)

När det är dags att grädda pizzorna. Sätt ugnen på 270 grader, ca 40 minuter innan pizzorna ska in. Har du en baksten eller ett bakstål lägger du samtidigt in detta i ugnen. Annars använder du en plåt.

Vänd bunken med degen upp och ner på ett mjölat bakbord. Jag brukar ta ut 4 pizzor på denna deg. Forma dem till runda degbullar och låt dem vila under tiden du plockar fram de ingredienser du vill ha.

Sätt in ett bakstål eller pizzasten  i mitten av ugnen och använd grillfunktionen. Om du inte äger någon baksten/stål så sätter du in en plåt. Det blir näst bäst.

Mjöla bakbordet ordentligt och forma försiktigt pizzan genom att dra ut kanterna runt om. Kavla inte pizzan då kan luften i degen försvinna och du får inte till de fina hålen i pizzakanterna lika lätt. Rör helt enkelt aldrig kanterna utan jobba från pizzans mitt och sedan försiktigt utåt.

Tycker du degen fastnar använd mer mjöl.

Lägg nu pizzan på en bakspade och lägg på fyllningen därefter, använd ett bakplåtspapper om du inte har någon bakspade. Klipp då pappret så att det inte sticker utanför pizzabottnen. Annars blir det kolsvart och börja ryka.

Lägg på det du tycker bäst om, torka av råvarorna så de inte är blöta. Lägg inte fyllningen längst ut på kanten. Och spara de flesta ingredienser tills pizzan kommit ut, räkor, skinka, oliver och kryddor t.ex blir torra och tråkiga i ugnen.

Baka en pizza i taget.

Ut med pizzan när den fått färg på kanterna och på med övriga ingredienser och kryddor.

Dra ett par varv på salt och -pepparkvarnen.

Min favoritpizza toppas med getost, valnötter, machesallad, honung, färsk oregano och mozzarella. Vilken är din?

Du kanske också gillar…

4 kommentarer

 1. Mello-Evelina säger:

  Ohh, getost är livet! Jag kör Kvibille Gräddädel och päron ibland, väldigt gott det med!

  1. lisamattsson78@gmail.com säger:

   Smaskens! ?

 2. Andrea säger:

  Ska degen jäsa allt som allt 4-6 h plus vara i kylen över natten?
  Kan man då laga degen dagen före, låta den jäsa i rumstemp. ca. 4-6 h, ha den över natten i kylen och sedan följande kväll använda degen?

  1. Lisa säger:

   Ja, precis! Det stämmer bra, så gör jag ofta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *