Pizza! Både något av det godaste och vidrigaste jag vet! Flottiga, sega pizzor med dåliga råvaror från någon sunkig pizzeria, det är jag gärna utan. Men en hemmalagad surdegspizza med frasig botten, mild mozzarella och färsk oregano. Gärna bakad i vedspisen. JA TACK!

Bra att tänk på innan du börjar: Det är viktigt att när du har delat degen i så många bitar som du vill ha pizzor ska du låta degbitarna vila. Utan vila blir det svårt att forma pizzorna.

Recept

ca 4-5 pizzor

400 g ett stark vete t.ex vetemjöl special

350 g vatten

80 g surdegsgrund

2 msk olivolja

3/4 msk salt

Gör så här:

Blanda mjöl och vatten hastigt i en bunke och låt stå 1-2 h eller kör degen i maskin.

Tillsätt surdegen och när den är ibladad håller du i saltet.

Vik in kanterna på degen mot mitten.

Låt jäsa till ca dubbel storlek. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i ca i 4-5 timmar. I ugn med bara lampan på går det snabbare.

Olja in en bunke (gärna genomskinlig, då ser du jäsningen bättre). Vik degen ca tre gånger under jäsningens första tid med ca 30 min mellan gångerna.

Vik in kanterna på brödet mot mitten en sista gång och dela försiktigt upp i så många bitar som du vill ha pizza. Låt vila på bakbordet 1/2h.

Sätt in ett bakstål eller pizzasten högst upp i ugnen och maxa temperaturen så högt som din ugn kan gå. Om du inte äger något sådant så sätter du in plåten istället. Det blir näst bäst.

Baka en pizza i taget.

Mjöla bakbordet ordentligt och forma försiktigt pizzan genom att dra ut kanterna runt om. Kavla inte pizzan då kan luften i degen försvinna och då får du inte de fina hålen i pizzakanterna lika lätt. Rör helt enkelt aldrig kanterna utan jobba i pizzan mitt och försiktigt utåt.

Tycker du degen fastnar använd mer mjöl.

Jag lägger nu pizzan på bakspaden och lägger på fyllningen därefter men använd ett bakplåtspapper om du inte har någon bakspade. Klipp då pappret så att det inte sticker utanför pizzabottnen. Annars blir den kolsvart och börja ryka.

Lägg på det du tycker bäst om, rorka av råvarorna så de inte är för blöta. Lägg inte fyllningen längst ut på kanten. Och spara de flesta ingredienser till pizzan kommit ut, räkor, skinka, oliver och kryddor t.ex blir torra och tråkiga i ugen.

Ställ ugnen på grill och in med pizzan  i ugnen tills kanterna fått färg.

Ut med pizzan och på med övriga ingredienser och kryddor.

Dra ett varv på salt och pepparkvarnen.

Min favoritpizza toppas med getost, valnötter, machesallad, honung, färsk oregano och mozzarella. Vilken är din?