Pizza! Både något av det godaste och vidrigaste jag vet! Flottiga, sega pizzor med dåliga råvaror från någon sunkig pizzeria, det är jag gärna utan. Men en hemmalagad surdegspizza med frasig botten, mild mozzarella och färsk oregano. Gärna bakad i vedspisen. JA TACK!

Bra att tänk på innan du börjar: Det är viktigt att när du har delat degen i så många bitar som du vill ha pizzor ska du låta degbitarna vila. Utan vila blir det svårt att forma pizzorna.

Hydrering: 70%

Auotolys: 1-2 timmar

Knådning: Vikning

Jäsning: 5h i ugn med bara lampa. 

Direkt botgöring

Recept

ca 4-5 pizzor

400 g vetemjöl special

250 g vatten

130 g surdegsgrund

2 msk olivolja

1/2 msk salt

Gör så här:

Blanda mjöl och vatten hastigt i en bunke och låt stå 1-2 h.

Tillsätt salt och surdeg blanda ihop till en deg.

Vik in kanterna på degen mot mitten.

Låt jäsa till dubbel storlek. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i ca i 4-5 timmar. I ugn med bara lampan på går det snabbare.

Vik degen ca tre gånger under jäsningen.

Vik in kanterna på brödet mot mitten en sista gång och dela försiktigt upp i så många bitar som du vill ha pizza. Låt vila på bakbordet 1/2- 1 h.

Mjöla bakbordet ordentligt och forma försiktigt pizzan genom att dra ut kanterna runt om. Kavla inte pizzan då kan luften i degen försvinna och då får du inte de fina hålen i pizzakanterna lika lätt.

Tycker du degen fastna använd lite olivolja.

Sätt ugnen på 270 grader. Ju varmare ugn du har desto bättre så sätt gärna på ugnen 45 minuter innan du börjar. Har du ett bakstål eller baksten sätt även in denna när du sätter på ugnen och baka pizzorna där på.

Lägg på det du tycker bäst om och in i ugnen tills kanterna fått lite färg.

Min favoritpizza toppas med getost, valnötter, machesallad, honung, färsk oregano och mozzarella. Vilken är din?