Mördegskakor är så fantastiska! Spröda, söta och passar utmärkt till ett gott Kokkaffe Det går även bra att frysa dem så det alltid finns i frysen när lusten för en fikastund faller på. Tinar på ett ögonblick!

Bra att veta innan du börjar: Längre ner, under detta recept hittar du tips som mördeg som är bra att läsa innan du börjar baka.

Recept

100 g ( 1 dl) socker

200 g smör

300 g ( 5 dl) vetemjöl

1 ägg

4 msk kakao

1 tsk bakpulver

1 krm vaniljpulver

pärlsocker

ägg till pensling

Gör såhär:

Rör i hop socker, smör och mjöl, det går bra i hushållsmaskinen men överarbeta inte degen. Arbeta försiktigt in ägget till en bra konsistens.

Rulla till en längd ( ca 1- 2 cm tjock) , ju tjockare längd ju större kakor, platta till rullen.

Låt degen vila och bli kall i kylen.

Sätt ugnen på 175 grader.

Skär rullen i centimeterstora bitar.

Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Lägg på ett bakplåtspapper och in i ugnen ca 10 min, passa noga.

Spara lite av degen och testa dessa festliga Brysselkex!

Tips vid bakning på mördeg

Mördegen på 1-2-3 deg (en del socker, två delar smör, tre delar vetemjöl)

Strösocker gör kakorna lite knaprigare medan florsocker ger en sandigare konsistens men är lättare att blanda till deg.

Överarbeta inte en mördeg och om du använder maskin kör på låg hastighet under en kort tid.

Låt degen vila i kylen eller vill du baka kakor direkt så går det bra, då låter du kakorna vila i kylen istället. Sedan gräddar du dem när de kallnat ordentligt.

Om du får lite över som du kan lägga i frysen och ta fram vid ett senare tillfälle.