Tårtor

Glace au four med hallon

Denna lyxiga, vackra dessert är inte bara underbart god. Den kan även förberedas lång tid innan den ska avnjutas. Du kan också variera smakerna och välja det du själv tycker bäst om.

Bra att veta innan du börjar: Det är lite olika moment i receptet så läs noggrant igenom hela receptet innan du börjar. 

 

Recept:

Tårtbotten

Sockerkaka, se recept här: sockerkaka

Fyllning

2 liter vaniljglass

1 liter hallonsorbet

250 gram hallon och blåbär

1/2 dl söt likör

Maräng

160 g äggvita (ca 4 st ägg)

320 g socker (ca 3 dl)

 

Så här gör du:

Ta fram hallonsorbeten så den blir mjuk.

Klä en skål som rymmer 1 liter med plastfolie och fyll med hallonsorbeten och ställ i frysen.

Ta fram vaniljglassen så den blir mjuk.

Klä en skål som rymmer 3 liter med plastfolie bre ut glassen längst med kanterna. Ta ur hallonsorbeten från skålen, ta bort plasten och ställ sorbeten i den större skålen med vaniljglassen. Pressa ner den och fyll upp med glass så det inte blir några glipor eller ojämnheter. Ställ in i frysen.

Baka sockerkakan i en rund form  ungefär lika stor som formen som du lagt glassen i. Om formen är lite större gör det inget. Då får du skära till kanterna när kakan är gräddad. Dela sockerkakan horisontellt på mitten.

Rör ihop bären med likören och bre på den undre delen av sockerkakan.

Ställ din kupol av glass/sorbet på sockerkakan med bärmixen och ställ in i frysen.

Vispa äggvitan till ett hårt, vitt skum. Börja på låg hastighet och öka successivt. Tillsätt sedan socker lite i taget och vispa ca tre minuter tills marängen är fast och fin.

Spritsa eller bre på marängen över glassen. Se till att hela glasskupolen är helt täckt, annars smälter glassen i ugnen.

Hit kan du förbereda och ställa in i frysen och ta fram precis innan servering.

Vid servering:

Sätt ungen på 250 grader eller använd grillfunktionen.

In i ugnen några minuter bara, ha koll HELA tiden. Det går väldigt snabbt!

Sockerkakan som blir över kan du baka supersmaskiga Dammsugare på!

 

Du kanske också gillar…