Ett gammalt recept från min mormor på mandelmusslor och som jag gärna bakar till julen. Visst är det något speciellt med dessa gamla handskrivna recept? Det känns godare redan när man läser receptet.

Bra att tänka på innan du börjar: Stora utmaningen med mandelmusslor är att få dem att lossna från formen. Med detta recept får jag det att fungera bra. Jag slår formen hårt i bänken direkt när de kommer ut från ugnen. De ska alltså inte svalna först. Det är också viktigt att använda väl smorda formar. Jag brukar få ut ca 30 st men det beror såklart på hur tjocka man gör dem. 

Recept 

125 g rumsvarmt smör

1 hg socker

40 g sötmandel inklusive någon bittermandel efter smak och tycke.

1 ägg

200 g vetemjöl

Smält smör till att smörja formarena

 

Så här gör du

Sätt ugnen på 200 grader

Smörj formarna ordentligt med smält smör.

Rör ihop socker och smör och häll i ett ägg

Tillsätt sedan mjöl och mandel och arbeta ihop till en deg.

Låt degen vila i kylskåp om den är för kladdig.

Forma små bollar av degen, ca 20 g och lägg en boll i varje form.

Tryck ut degbollarna så att hela formen täcks. Skär av överflödig deg runt kanterna med en kniv.

Picka försiktigt botten men en gaffel.

Grädda ca 5-10 minuter eller tills mandelmusslorna blivit gyllenbruna och fina.

Slå formen upp och ner hårt i köksbänken tills kakan lossnat.

Servera med vispad grädde och en god hemkokt sylt!