Surdegsbröd, Vetebröd

Lussekatter på surdeg

Jag bakar ofta på surdeg och jag tycker att bröden blir så mycket bättre än på jäst. Men att baka söta bröd på surdeg tycker jag kan vara lite svårare. Det blir ofta lite segare, lite kompaktare och lite mindre söta än vetebullar på jäst. Men efter många försök och experiment har jag bakat mig fram till en supergod lussebulle som både är söt och mjuk.

Bra att tänka på innan du börjar: Jag använder alltid ekologiska och närproducerade råvaror så långt jag kan och jag rekommenderar verkligen att baka lussekatterna med bra och hållbara råvaror. Både för din och världen skull.

Recept:
Fördeg

75 g surdeg

75 g vetemjöl special

75 g vatten
Bröddeg

225 g fördeg

250 g mjölk

400 g vetemjöl special

100 g smör

2 dl socker

1 tsk salt

2 ägg

1 paket saffran

Kardemumma efter smak (jag tar ca 1 krm)

Russin

Gör så här:
Fördeg

Blanda ingredienserna i en bunke och låt stå i rumstemperatur tills blandningen är bubblig och vuxit i storlek. (ca 6 timmar men den kan stå längre än så).

Lägg samtidigt russinen i lite vatten,
Bröddeg

Blanda fördegen tillsammans med mjölk, 1 äggula, saffran, kardemumma och 2/3 av vetemjölet i en hushållsassistent. (Det spelar in vilken kvalité du har på mjölet, hur gammalt det är och hur det har förvarats. Det går därför inte att säga exakt hur mycket mjöl du ska ha i degen och även här kan du därför inte lita blint på vad som står i receptet. Här behöver du känna dig fram)

Fortsätt genom att hälla i mjölet tills du får en lös men spänstig deg.

Knåda i maskinen ca 5 min på låg hastighet.

Under tiden vispar du äggvitan till ett hårt skum. Tillsätt socker och salt, lite i taget och vispa ytterligare i ett par minuter. Lägg i det tärnade smöret, lite i sänder under fortsatt vispning. Nu har du en marängsmörkräm som du tillsätter i degen.

Knåda ytterligare några minuter tills dess att degen gått ihop.

Låt jäsa till dubbel storlek. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i ca i 4-5 timmar i rumstemperatur eller på ett svalt ställe under natten.

Stjälp upp degen å ett bakbord och forma lussekatterna. Låt jäsa till dubbel storlek (1-2 timmar. ) Har de svårt att jäsa upp så ställ dem i ugnen med bara lampan på och tillsammans med en skål med kokande vatten.

Sätt ugnen på 250 grader.

Tryck i de blötlagda russinen

Grädda tills lussekatterna börjar få en antydan till färg. Ta ut dem och pensla med ett uppvispat ägg. In i ugnen igen ett par minuter tills de blivit lite gyllenbruna. Tänk på att inte låta dem vara inne för länge, då blir de torra.

Koka ett riktigt gott Kokkaffe till lussekatterna!

Bra tips vid surdegsbak

Du kanske också gillar…

6 kommentarer

  1. Anick Lamarche säger:

    Kanadensisk tjej här undrar hur mycket 1 paket saffran innehåller? Jag vill gissa 1g men osäckert!
    Tack!

    1. Lisa säger:

      Hejsan! 0,5 är det i ett vanligt paket. Lycka till 😊

  2. Camilla säger:

    Spännande, annorlunda recept. Med marängsmörkrämen och med att pensla när bullarna är halvgräddade. Jag håller på att prova det (degen jäser just nu).
    Jag uppfattade dock mjölmängden som väldigt liten. Jag vet att det kan variera mellan mjöl, och jag knådade för hand i stället för i maskin, men ändå.
    Och så ett par andra kommentarer på beskrivningen: Det framgår inte när saltet ska blandas i. Och det står inte hur mycket kardemumma som är lämpligt.
    Jag ser fram emot att avsmaka resultatet ikväll eller imorgon 🙂 .

    1. Lisa säger:

      Hoppas att det blir bra 🙂 Saltet brukar jag ha i marängsmörkrämen och kardemumman lite på känn 😉 Knåda på! Det behövs ordentlig bearbetning för att få långa härliga glutentrådar som ger fluffiga fina lussekatter. Lycka till och ha en fin lucia. 🙂

  3. Hej! Tack för ett bra inlägg! Har du tips på hur man startar en surdeg? Tack på förhand

    1. Lisa säger:

      Hej! Ja, det har jag. Sök på ”surdegsgrund” här på bloggen så hittar du. Lycka till och hör av dig om du vill ha hjälp på vägen. 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *