Surdegsbröd

Julbröd med kummin

Detta är årets favorit julbröd! Kumminsmaken passar så bra tillsammans med julskinkan.

Bra att tänka på innan du börjar: Brödet är bakat på surdeg och nedanför receptet här hittar du flera tips som är bra att du läser igenom innan du börjar baka.

Recept på ett julbröd
Fördeg

75 g surdeg

75 g grovt rågmjöl

75 g vatten
Bröddeg

225 g fördeg

250 g svagdricka

400 g rågsikt

20 g rapsolja

1/2 msk salt

2 tsk kummin

1/2 dl mörk sirap

Gör så här:
Fördeg

Blanda ingredienserna i en bunke och låt stå i rumstemperatur tills blandningen är bubblig och vuxit i storlek. (ca 6 timmar men den kan stå längre än så).
Bröddeg

Blanda fördegen tillsammans med alla ingredienser (2/3 av rågsikten) i en hushållsassistent.

Fortsätt genom att hälla i mjölet tills du får en lös men spänstig deg.

Knåda i maskinen ca 10 min på låg hastighet.

Låt jäsa till dubbel storlek. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i ca i 4 timmar.

Vik degen ca tre gånger under jäsningen.

Vik in kanterna på brödet mot mitten en sista gång och forma till en limpa.

Lägg brödet i en jäskorg. Det går också bra att lägga brödet på en väl mjölad handduk i en bunke eller på annat sätt stötta upp degen under jäsningen. Låt jäsa 1-2 timmar eller under natten i på ett svalt ställe.

Sätt ugnen på 250-270 grader.

Stjälp upp brödet på en plåt och sätt in i ugnen.

Grädda tills brödet har en innetemperatur på 96-98 grader. (ca 35-45 minuter)

Rista in något fint mönster med ett rakblad på brödet!

Bra tips vid surdegsbak

Du kanske också gillar…

2 kommentarer

  1. Bo Blomma säger:

    Ser riktigt smaskigt ut!

    1. lisamattsson78@gmail.com säger:

      Tack, vad roligt att du tycker det! Just nu är det mitt favoritbröd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *