Detta är årets favorit julbröd! Kumminsmaken passar så bra tillsammans med julskinkan.
Bra att tänka på innan du börjar: Brödet är bakat på surdeg och nedanför receptet här hittar du flera tips som är bra att du läser igenom innan du börjar baka.
Recept på ett julbröd
Fördeg
75 g surdeg
75 g grovt rågmjöl
75 g vatten
Bröddeg
225 g fördeg
250 g svagdricka
400 g rågsikt
20 g rapsolja
1/2 msk salt
2 tsk kummin
1/2 dl mörk sirap
Gör så här:
Fördeg
Blanda ingredienserna i en bunke och låt stå i rumstemperatur tills blandningen är bubblig och vuxit i storlek. (ca 6 timmar men den kan stå längre än så).
Bröddeg
Blanda fördegen tillsammans med alla ingredienser (2/3 av rågsikten) i en hushållsassistent.
Fortsätt genom att hälla i mjölet tills du får en lös men spänstig deg.
Knåda i maskinen ca 10 min på låg hastighet.
Låt jäsa till dubbel storlek. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i ca i 4 timmar.
Vik degen ca tre gånger under jäsningen.
Vik in kanterna på brödet mot mitten en sista gång och forma till en limpa.
Lägg brödet i en jäskorg. Det går också bra att lägga brödet på en väl mjölad handduk i en bunke eller på annat sätt stötta upp degen under jäsningen. Låt jäsa 1-2 timmar eller under natten i på ett svalt ställe.
Sätt ugnen på 250-270 grader.
Stjälp upp brödet på en plåt och sätt in i ugnen.
Grädda tills brödet har en innetemperatur på 96-98 grader. (ca 35-45 minuter)
Rista in något fint mönster med ett rakblad på brödet!
Bra tips vid surdegsbak
Ser riktigt smaskigt ut!
Tack, vad roligt att du tycker det! Just nu är det mitt favoritbröd.