Surdegsbröd

Stort julbröd med russin och glögg

Julbrödens julbröd kommer här! Mäktigt stort med smak och doft av julens kryddor.

Bra att tänka på innan du börjar: Brödet är bakat på surdeg och nedanför receptet hittar du flera tips som är bra att du läser igenom innan du bakar.

Recept på ett stort julbröd
Fördeg

150 g surdeg

150 g grovt rågmjöl

150 g vatten
Bröddeg

450 g fördeg

2 dl russin

250 glögg

250 svagdricka eller glögg

200 g rågmjöl, gärna fullkorn

350 g vetemjöl special

20 g rapsolja

1 msk salt

1 tsk mald nejlika

Gör så här:
Fördeg

Blanda ingredienserna i en bunke och låt stå i rumstemperatur tills blandningen är bubblig och vuxit något i storlek. (ca 6 timmar men den kan stå längre än så).

Lägg samtidigt russinen i en skål och häll på glöggen så det täcker russinen.
Deg

Koka upp resten av glöggen (och svagdrickan) och häll kokande över rågmjölet.

Blanda sedan i fördegen tillsammans med alla ingredienser (2/3 av vetemjölet i en hushållsassistent.)

Fortsätt genom att hälla i mjölet tills du får en lös men spänstig deg.

Knåda i maskinen ca 10 min

Låt jäsa till dubbel storlek. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i ca i 4 timmar.

Vik degen en gång i timmen.

Vik in kanterna på brödet mot mitten en sista gång och forma till ett runt bröd.

Lägg brödet i en rund korg. Det går också bra att lägga brödet på en väl mjölad handduk i en bunke eller på annat sätt stötta upp degen under jäsningen. Låt jäsa 1-2 timmar eller under natten i på ett svalt ställe.

Sätt ugnen på 250-270 grader beroende på hur högt din ugn kan gå och placera samtidigt en gjutjärnsgryta i ugnen.

Stjälp upp brödet i en gjutjärnsgrytan och sätt in i ugnen igen.

Grädda tills brödet har en innetemperatur på minst 96-98 grader. (ca 50-60 minuter)

Skaffa en riktigt god julost och skär i tjocka skivor till brödet!

Bra tips vid surdegsbak

Du kanske också gillar…

2 kommentarer

  1. Hjörn säger:

    Kan du rekomendera någon bra brödkniv, som enkelt tar sig igenom en riktigt krispig yta?

    1. lisamattsson78@gmail.com säger:

      Hejsan, jag använder Globals brödkniv G-9. Tycker den fungerar utmärkt. Men det viktigaste för att kunna skära bra skivor av ett bröd med riktigt hård yta tycker jag är att låta brödet vila minst någon timme efter gräddningen. Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *