Ett kakfat med småkakor, där är syltgrottan ett måste! De är både vacker att se på och läcker att smaka på. Sylten kan du välja efter smak eller använda något helt annat som kola, choklad eller nougat. Då blir det en helt annan kaka men ack så gott det också kan vara!

Bra att tänka på innan du börjar: Hetaste tipset när det gäller mördegskakor är att inte överarbeta degen.

Recept:

100 g ( 1 dl) socker

200 g smör

300 g ( 5 dl) vetemjöl

1 st ägg

sylt

Såhär gör du:

Rör i hop alla ingredienser utom ägget, går bra i hushållsmaskinen men överarbetar inte degen! Arbeta försiktigt in ägget till en bra konsistens.

Rulla degen till en rulle och lägg i plastfolie, låt vila en halvtimme i kylen så att den blir kall.

Sätt ugnen på 175 grader

Dela rullen i lika stora delar.(Beroende på hur stora kakor du vill ha.)

Forma små bollar av degbitarna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Gör ett hål i varje kaka och fyll nästan ändan upp till kanten. Jag brukar använda handtaget på en kavel för att göra hålen.

Grädda ca 10-15 minuter beroende på storlek.

Spara en bit av degen och passa på att göra läckra Brysselkex!