Vetebröd

Lussebullar med mandelfyllning

 

Lussekatter är såklart ett obligatoriskt julbak och jättegott! Men dessa lussebullar kan jag nästan lova är ännu godare. Med ljuvlig mandelfyllning blir dessa bullar extra saftiga och söta.

Bra att veta innan

Smöret ska vara mjukt men fast när du tillsätter det. Om det blandas ihop med degen under knådningen så får du ett luftigare och bättre resultat än om du smälter smöret.
När smöret är fast så binder det mer luft i degen och då jäser degen bättre eftersom degen blir mjukare och mer elastisk. Det blir också enklare då du inte behöver värma degvätskan och hålla reda på temperaturer.

Jag har hushållsassistenten till hjälp för att arbeta degen.


Bulldeg

100 g smör

2,5 dl mjölk

1,5 dl socker

1 tsk salt

9 dl vetemjöl special

14 g torrjäst eller 50 g färsk jäst

1 pkt saffran

1/2 ägg

1/2 ägg eller sockerlag till pensling

 

Fyllning

100 g rumstempererat smör

1,5 dl socker

2 dl mandel

1 äggula

en nypa salt


Gör så här: 

Bland ut saffran med en matsked av sockret och någon matsked sprit. (Gör gärna detta några dagar innan)

Ta först fram smöret till degen så det hinner mjukna.

Sätt ugnen på 250 grader.

Blanda socker, ägg, saffransblandningen och den kalla mjölken (blandad med jästen om du använder färsk jäst) och därefter 8 dl av mjölet (som du blandat ihop med jästen om du använder torrjäst).

Tillsätt smör och salt

Därefter tillsätter du ytterligare mjöl, lite i taget. Du slutar tillsätta mjöl när du har en fin deg. Den ska inte lossa från kanterna i bunken utan vara lite, lite klibbig.

Nu låter du maskinen knåda tills dess att smöret gått in i degen och du inte längre kan se några klumpar och degen är elastisk och fin, ca 10 min. Degen ska vara lös, blank och du ska se glutentrådar. Av vetemjöl special blir dessa trådar längre och du får ett luftigare resultat än med vanligt vetemjöl.

Häll ut degen på ett bakbord och tillsätt lite mjöl i taget men bara så mycket att du kan hantera degen utan att den fastnar för mycket. Ju mindre mjöl du knådar i ju bättre och saftigare bullar får du.

Dela degen i ca sexton delar och låt dem vila i 10-30 minuter.

Under tiden degen vilar gör du fyllningen genom att blanda i hop alla ingredienser.

När degen vilat kavlar du ut den och brer på fyllningen. Därefter rullar du i hop degen till en rulle och skär den i centermeter stora bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper eller i bullformar.

Låt jäsa ca 1-2 timmar gärna någonstans där det är lite varmare än rumstemperatur (ca 25-30 grader). I ugnen med bara lampan tänd och en skål ljummet vatten fungera bra. Lussekatterna ska bli dubbelt så stora. Det kan ta olika lång tid. Du känner att jäsningen är klar när degen åker upp igen efter du petat på den.

Pensla dem med ett uppvisat ägg.

Du kan även hoppa över ägget och pensla med sockerlag så fort de kommit ut ur ugnen. (Testa med hälften av lussekatterna så får du se vad du föredrar.)

In i ugnen 10-15 minuter eller tills de blivit gyllenbruna.

Testa samma recept men lägg bullarna bredvid varandra, då har du en saffran- och mandelkaka!

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *