Kondisbitar

Dammsugare

En riktig klassiker och samtidigt ännu en liten kondisbit som vi ätit alldeles för många köpekakor av. Och som vanligt är det så stor skillnad när man första gången får smaka en riktigt saftig, smakrik och grön, fin dammsugare. Extra bra är det att den bestå av gamla kakor så nu kommer gårdagens sockerkaka till användning igen.

Att tänka på innan du bakar: Snåla inte med smaksättningen i kakan. Smaka av och tillsätt punsch eller arrak efter din egen smak. Eller varför inte testa en helt annan fyllning och smaksättning?

ca 20 små dammsugare

100 g smör

1 dl florsocker

1 krm vaniljpulver

3 dl kaksmulor

3 msk kakao

200 g marsipan

Grön färg för livsmedel

100 g mörk choklad

Ett par tsk punsch eller arraksessens om du inte vill ha alkohol.

Så här gör du:

Rör socker, vanilj och smör poröst.

Tillsätt kaksmulorna.

Smaksätt lite i taget av punsch eller arrak efter eget tycke.

Låt den vila en stund i kylen så att den blir så fast att du kan rulla den.

Färga marsipanen grön. Låt den ligga till sig i kylen en stund om den blir lite kladdig

Kavla ut marsipanen 1-2 mm tjock. Använd florsocker till bakbordet och kaveln om marsipanen lätt fastnar.

Rulla en längd eller några mindre om det är svårt att få den jämn när den är lång. Om den är svårt att rulla eller smular sig så kan du lägga den i plastfolie och sedan rulla den.

Lägg rullen på marsipanen och skär bort överflödig marsipan.

Rulla till en längd och skär i bitar, så stora som du vill ha dina kakor.

Smält chokladen försiktig i en kopp i mikron.

Doppa ena änden på dammsugaren och låt dem stelna.

Värm upp chokladen igen och doppa andra änden.

Om du inte ska äta dem direkt så förvara torrt och svalt. I kylen är det ofta fuktigt så då kan marsipanen bli fuktig. Det är dock bara utseendet som påverkas och de är lika goda fortfarande.

Klassiska dammsugare är supergoda, men det finns massa andra smaker, vad sägs om mint?

Inspiration från boken ”sju sorters kakor”

Du kanske också gillar…