Surdegsbröd

Surdegsbröd på råg och vete

Detta bröd bakade jag första gången till valvakan, riksdagsvalet. Jag förstår att det låter tråkigt men jag tycker att valvakan är mer spännande än melodifestivalen. Jag och min man sitter uppe och äter lite gott, tar ett glas vin och diskuterar utfallet. Då behöver vi ett gott bröd såklart.

Bra att tänka på innan du börjar: Brödet är bakat med surdeg och nedanför receptet här hittar du flera tips som är bra att du läser igenom innan du börjar baka.  Är det första gången du ska baka så rekommenderar jag dig att följa detta recept med tillhörande bilder. Det receptet hittar du här: Surdegsbröd- enkelt grundrecept med bilder


300 g vatten

300 g vetemjöl (till detta bröd har jag använt Quarna från Råberga kvarn)

100 g fint rågmjöl

80 g surdeg

1/2 msk salt


Blanda surdeg och vatten hastigt i en bunke. Häll i mjöl och arbeta in i degen, du behöver inte knåda degen. Blanda i saltet.
Vik degen genom att dra kanterna mot mitten. Jäs degen tills den ökat rejält i volym, ungefär dubblerats. Detta kan ta olika lång tid men räkna med att degen ska jäsa i flera timmar. (Ca 4-8h) Det är många faktorer som spelar in,  temperatur i rummet, årstid, hur aktiv surdegen är, kvalité på mjöl m.m. Här måste du känna dig fram och detta är en avgörande faktor hur brödet blir. Börja med att låta degen vila en timme. Vik degen sedan ca tre-fyra gånger under jäsningens första med ca 30 minuters mellanrum.

Häll ut degen försiktigt på bakbordet och vik in kanterna mot mitten igen så att degen spänns på undersidan. Vänd sedan brödet om så att den runda, spända sidan hamnar uppåt. Dra försiktigt händerna runt brödets nedre kant för att forma den rund och fin. Tänk på att hela tiden hantera brödet försiktigt så att du inte pressar ut luften men ändå så kraftigt att ytan blir spänd på degen. Detta kallas runddriva.

Lägg brödet i en jäskorg med en mjölad handduk och den spända sidan nedåt. Denna sida är alltså brödets ovansida. Det går också bra att lägga brödet på en väl mjölad handduk i en bunke eller på annat sätt stötta upp degen under jäsningen.

Låt jäsa ca 1 timme innan det åker in i kylen för jäsning under natten.

När det är dags att grädda brödet, sätt ugnen på 270 grader, ca 40 minuter innan brödet ska in. (Om du vill grädda i en gjutjärnsgryta , sätt in denna nu.)

Precis innan brödet ska in i ugnen så ta ut det från kylen, vänd jäskorgen/bunken upp och ner på ett bakplåtspapper och snitta brödet med ett vasst rakblad. Spraya brödet med lite vatten.

Använd en helst bakspade för att föra in brödet i ugnen, då blir snitten bäst. Spruta lite vatten på brödet. (Eller lägg brödet i gjutjärnsgrytan.)

Grädda tills brödet har en innetemperatur på 96-98 grader. (ca 35-45 minuter)

Lycka till!

bra-tips-vid-surdegsbak

Besök gärna mitt instagramkonto lisassmaskigabak

Du kanske också gillar…

6 kommentarer

  1. Brödet är jättefint men kom igen, du behöver väl inte fara med osanning för det? INGET slår Melodifestivalen! Du vet det, jag vet det, till och med Linn vet det. ?

    1. Haha! Lovar att jag ska baka ett mello-bröd nästa år! ???

      1. Topp!!! Och jag lovar att säga till när festivalen är… ?

        1. Det kan behövas…?

  2. Monica säger:

    Brödet ser fantastiskt gott ut så det ska jag prova. Men om jag tolkar receptet rätt så blir det 2 nätter/tillfällen i kylen? Det är mer än vad jag brukar låta det vila/jäsa eller har jag uppfattat det fel?

    1. Lisa säger:

      Tack, vad glad jag blir. En natt brukar jag låta brödet vila men om din kyl håller en temperatur på högst 4 grader så avstannar jäsningen och det går bra för degen att vila både 2 och 4 dygn.

      *Ser att jag fått in ett fel i receptet och ändrar det så det blir rätt och tydligare. Tusen tack!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *