Tårtor

Drottningpavlova

Har du äggvitor över från vaniljsås, lemoncurd eller kanske en bearnaisesås? Då är det på sin plats att göra en pavlovatårta, uppkallad efter den ryska balettdansösen Anna Pavlova. Här är den fylld med hallongrädde och toppad med blåbär och björnbär. Bara fantasin sätter gränsen.

Bra att tänka på innan du börjar: Gör marängbotten först, den ska vara inne i ugnen ett bra tag och sedan svalna. Därefter kan du fylla och dekorera. Extra festligt blir det om du spritsar ut marängen i ett fint mönster. Jag tycker att den blir ännu godare med en god vaniljglass till.

Marängbotten

5 st äggvitor

3 dl socker

1 msk maizena

1 tsk vitvinsvinäger

Hallongrädde

5 dl grädde

2 dl färska hallon

Blåbär och björnbär att dekorera med

Sätt ugnen på 100 grader.

Vispa upp äggvitan tillsammans med vinägern så den blir fast och vit. Tillsätt sockret och vispa ca 3 minuter. Smeten blir nu stabil och glansig. Vispa i maizena.

Spritsa eller klicka ut smeten på ett bakplåtspapper. Formen ska du få till är en tårtbotten med kanter. Då blir det lätt att fylla med mycket hallongrädde och bär.

In i ugnen ca 1 timme. Marängen ska vara frasig med en seg kärna.

Låt svalna och vispa under tiden grädden. Mosa hallonen och vänd försiktigt i grädden.

Fyll marängbotten med hallongrädde och dekorera med bären.

Är det en varm sommardag så servera med lite glass.

Du kanske också gillar…