Kondisbitar

Chokladbiskvi Sarah Bernhardt

Sarah Bernhardt var en fransk skådespelerska och hon har fått både en pion och denna underbara chokladbiskvi uppkallad efter sig. Detta är drottningen av chokladbiskvierna! Istället för smörkräm fyller vi detta lilla mästerverk med chokladtryffel. Tänk på att göra dem små så kan du äta många!

Bra att veta innan: Det är tre olika moment i denna biskvi. Mandelbotten, tryffelkräm och chokladdoppning. Mandelbotten tycker jag är bäst att göra från grunden på mandelmjöl. Men det går att fuska här. Då gör du en smet på mandelmassa och äggvita istället. Men visst ska en drottning hyllas med riktigt mandelmjöl? Ska du få pluspoäng så ska du temperera chokladen, då blir den extra glansig.

Ca 30 biskvier

Mandelbotten

2 dl mandelmjöl

1,5 dl socker

2 äggvitor

Chokladtryffel

1,5 dl grädde

100 g god mörk choklad

1 msk smör

1 nypa salt

Chokladdoppning

200 g god mörk choklad

Sätt ugnen på 175 g

Blanda ihop mandelmjöl och socker. Tillsätt äggvita under omrörning tills det är en fin smet.

Klicka ut smeten på en plåt, lika stora som gamla femkronor. Är du noggrann här så ritar du först ut cirklar på ett bakplåtspapper och spritsar ut smeten istället.

Grädda ca 10-15 min eller tills de fått fin färg och låt dem svalna.

Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Koka upp grädden och häll över chokladen. Rör tills chokladen är smält. I med smör och salt.

Låt tryffeln svalna ungefär en timme så att den stelnar något men fortfarande går att arbeta med.

Vispa upp tryffeln med elvisp så den blir fluffig.

Bre på tryffeln på mandelbotten.

Smält chokladen. (temperera den om du vill) Temperera

Doppa beskvin i chokladen så att tryffeln täcks men inte mandelbotten. Låt stelna i kylskåpet.

Tryffeln kan du smaksätta på massa olika sätt. Riv i lite apelsinskal och toppa biskvin med lite rivet skal. Eller häll i en skvätt rom i tryffeln. Låt fantasin och dina favoritsmaker flöda i köket.

Du kanske också gillar…