Pajer

Plommonpaj

Av allt som växer i trädgården är plommonträdet en av favoriterna. Här har jag gjort en paj med Viktoriaplommon och världens enklaste och godaste pajdeg. Knäckig, smulig och seg, precis som det ska vara! Testa att göra din egna vaniljsås till.

Bra att veta innan:

Denna pajdeg kan du använda tillsammans med alla trädgårdens frukter och bär! Du reglerar själv hur söt du vill ha den. Ta lite mindre socker och mer mjöl om du har en söt frukt. Eller som min mamma brukar göra, byt ut en del av mjölet mot mandelmjöl eller fullkornsmjöl.

En pajform

150 g smör

2 dl socker

2,5 dl mjöl

Plommon

Sätt ugnen på 225 grader

Koka upp smöret i en kastrull och tillsätt sockret. Dra undan kastrullen från plattan och arbeta ner mjölet med en trägaffel eller sked tills du får en smidig deg som håller ihop. Låt svalna något så du kan ta i pajdegen utan att bränna fingrarna.

Klyfta plommonen och täck botten på formen med så mycket frukt du vill ha. Nu smular du din pajdeg över plommonen och sedan in i ugnen på 225 grader tills pajtäcket fått lite färg. Ju mer färg degen får ju knäckigare paj!

Vad tycker du är godast till? Glass, vaniljsås, grädde eller något annat?

Du kanske också gillar…